vijesti
263

Žestok sukob demonstranata i policije u Parizu tokom protesta podrške Palestincima

Klix.ba
(Foto: AFP)
Uprkos zabrani francuskih vlasti danas je blizu pet hiljada osoba održalo proteste protiv izraleskih napada na Pojas Gaze. Tokom protesta došlo je do sukoba između demonstranata i policije. Naime, demonstranti su policiju gađali kamenjem i molotovljevim koktelima, a specijalne jedinice uzvratile su suzavcem u sukobu u jednoj četvrti Pariza.

Iako je guverner Pariza zabranio održavanje masovnih protesta na trgu Barbes danas se, kao što je ranije planirano, okupio veliki broj demonstranata koji su tražili prekid napada izraelske vojske na nevine civile u Gazi.

Na protestima, koje je osiguravao veliki broj policajaca, demonstranti su palili izraleske zastave i uputili riječi podrške palestinskom narodu.

Demonstranti su skandirali "Svi smo mi Palestinci" i "Palestina će živjeti i pobijediti".

Policija je zabranila protestnu šetnju i zatvorila glavne ulice za saobraćaj, au jednoj četvrti u sjevernom dijelu grada izbio je sukob. Demonstranti su bacali kamenje i molotovljeve koktele na policiju koja je uzvratila suzavcem. U sukobima je pričinjena znatna materijalna šteta na objektima, a zapaljeno je i nekoliko vozila.

Inače, mirni protesti održani su u joše desetak francuskih gradova, među kojima i u Lilleu i Marseilleu.

Francuski predsjednik Francois Hollande je podsjetio na zabranu održavanja današnjih protesta upozorivši sve one koji dođu na proteste.

“Protesti su danas bili zabranjeni i svi koji su učestvovali na njima će snositi posljedice”, rekao je francuski predsjednik.

Inače, francuska socijalistička vlada je danas izazvala gnijev i negodovanje u toj zemlji jer je postala prva zemlja u svijetu koja je zabranila proteste protiv izraelskih napada na Gazu.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Bernard Cazeneuve izjavio je kako je potrebno zabraniti masovne proteste u znak podrške Gazi zakazane ovog vikenda u Francuskoj.

“Protesti su prijetnja javnom miru u našoj zemlji”, istakao je francuski ministar.

Ministar vanjskih poslova Laurent Fabius napomenuo je da zabrana protesta ne znači da Francuska daje podršku Izraelu.

"Ta zabrana ne znači da je Francuska protiv Palestinaca", istakao je.

Broj poginulih u dosadašnjim napadima Izraela na Pojas Gaze povećao se na 339 Palestinaca dok je povrijeđeno najmanje 2.385 osoba.