Svijet
76

Francuska: Na protestima podrške Palestincima sukob demonstranata i policije

Anadolija
(Foto: AFP)
Uprkos zabrani masovnih protesta u Francuskoj se okupio veliki broj građana na ulicama u znak podrške Palestincima koji su već više od dvije sedmice izloženi izraelskim napadima u kojima je do sada poginulo oko 1.000 osoba, javlja Anadolija.

Tokom protesta došlo je do nereda između policije i okupljenih demonstranata.

Naime, policija je koristila suzavac reagujući na napade demonstranata koji su bacali kameje i staklene boce.

Pripadnici policije su ispitivali oko 40 demonstranata koji su učestvovali na protestima na Trgu Republike.

Policija je u cilju jačanja mjera sigurnosti zatvorila puteve koji vode na centralni trg kako bi spriječila veće incidente.

Okupljeni demonstranti su uzvikivali slogane kao što su "Izrael je ubica" i "Svi smo Palestinci" pozivajući međunarodnu zajednicu da okonča nasilje u Pojasu Gaze.

Oko pet hiljada demonstranata, koliko ih se okupilo na trgu, u jednom momentu su zapalili nekoliko zastava Izraela.

S druge strane, francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve danas je izjavio da će svi oni koji budu učestvovali na protestima u znak podrške Gaze, koji su ranije zabranjeni u ovoj evropskoj zemlji, biti krivično gonjeni.

Dok diljem svijeta traju protesti građana protiv izraelskih napada na Gazu, Francuska je postala prva zemlja u svijetu koja je zabranila proteste u znak podrške Gazi.

Francuska socijalistička vlada je izazvala gnjev i negodovanje u toj zemlji jer je postala prva zemlja u svijetu koja je zabranila proteste protiv izraelskih napada na Gazu.