Svijet
1.4k

Uprkos zabrani 5.000 osoba u Parizu protestovalo protiv izraleskih napada

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Uprkos zabrani francuskih vlasti, danas je oko pet hiljada osoba održalo proteste protiv izraleskih napada na Pojas Gaze.

Naime, iako je guverner Pariza zabranio održavanje masovnih protesta na trgu Barbes danas se, kao što je ranije planirano, okupio veliki broj demonstranata koji su tražili prekid napada izraelske vojske na nevine civile u Gazi.

Na protestima, koje je osiguravao veliki broj policajaca, demonstranti su palili izraleske zastave i uputili riječi podrške palestinskom narodu.

Ipak, policija je spriječila okupljene na održe protestnu šetnju te zatvorila glavne ulice za saobraćaj.

Francuski predsjednik Francois Hollande je podsjetio na zabranu održavanja današnjih protesta upozorivši sve one koji dođu na proteste.

“Protesti su danas bili zabranjeni i svi koji su učestvovali na njima će snositi posljedice”, rekao je francuski predsjednik.

Osim u Parizu danas su protesti protiv izraelskih napad planirani i u Marsilya, Lyonu, Lillu i Nantesu.

Inače, francuska socijalistička vlada je danas izazvala gnijev i negodovanje u toj zemlji jer je postala prva zemlja u svijetu koja je zabranila proteste protiv izraelskih napada na Gazu.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Bernard Cazeneuve izjavio je kako je potrebno zabraniti masovne proteste u znak podrške Gazi zakazane ovog vikenda u Francuskoj.

“Protesti su prijetnja javnom miru u našoj zemlji”, istakao je francuski ministar.

S druge strane, na hiljade građana je ranije najavilo da će prisustvovati protestima na trgu Barbes u znak podrške Gazi koja je na meti izraelskih napada već nekoliko dana.

Inače, broj poginulih u dosadašnjim napadima Izraela na Pojas Gaze povećao se na 339 Palestinaca dok je povrijeđeno najmanje 2.385 osoba.

Glasnogovornik palestinskog ministra zdravstva Esref el-Kudra potvrdio je da je u izraelskim zračnim, kopnenim i pomorskim napadima ubijeno 339 osoba od čega je 78 djece i 28 žena. U izraelskim napadima na Gazu, koji traju od 7. jula, ranjeno je 2.385 osoba.

U okviru kopnene ofanzive danas su se tenkovi i oklopna vozila izraelske vojske kretali na području na sjeveru Pojasa Gaze. Odatle su se nakon nekoliko sati čekanja zaputili prema gradu Beyt Lahya.