Ustupci Rusiji i Kini
747

Usaglašen tekst Rezolucije u Vijeću sigurnosti UN-a, mandat EUFOR-a u BiH bit će produžen

M. G.
Foto: UN
Foto: UN
Sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) koja je trebala biti održana danas pomjerena je za sutra, a dnevni red je ostao isti, s tim da neće biti obraćanja visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, ali će mandat EUFOR-a biti produžen i to je ključna stvar.
Ipak Schmidtov oštar i precizan izvještaj o stanju u BiH u proteklih šest mjeseci zasigurno će završiti na svim svjetskim adresama, a upozorenja o namjerama vlasti u RS-u zazvonit će u ušima svjetske javnosti.

Na sutrašnjoj sjednici će se prvo raspravljati o produženju mandata misije EUFOR-a "Althea" koja ističe u petak 5. novembra.

Treba istaći da se o produženju mandata EUFOR-a govori tokom cijele ove godine i u više navrata postojala je zabrinutost da će Rusija uložiti veto i tako okončati EUFOR-ov mandat. Ipak, kako trenutno stoje stvari, do toga neće doći pa će pripadnici EUFOR-a nastaviti sa svojom misijom u Bosni i Hercegovini na očuvanju mira i stabilnosti.

Nakon tačke o EUFOR-u, visoki predstavnik Christian Schmidt bi trebao da podnese izvještaj o BiH. No, kako nam je potvrdio Erol Avdović, novinar i publicista koji godinama radi kao dopisnik Ujedinjenih nacija iz New Yorka, sve su prilike da se visoki predstavnik neće uopće obraćati na sutrašnjoj sjednici.

Kao jedan od uslova da se usvoji Rezolucija kojom se produžava misija EUFOR-a u Bosni i Hercegovini Ruska Federacija i Kina, kao stalne članice Vijeća Sigurnosti UN-a, navele su izostavljanje Schmidta i OHR-a iz teksta Rezolucije, kao i to da se Schmidt ne obraća na sutrašnjoj sjednici.

U protivnom, Rusija je najavila veto, čime se ne bi mogao produžiti mandat EUFOR-a u našoj zemlji. Poznato je da imenovanje Christiana Schmidta za visokog predstavnika u našoj zemlji nisu podržale Rusija i Kina no činjenica je da on obavlja svoju funkciju.

Izostavljanje OHR-a i Schmidta iz Rezolucije faktički na terenu neće predstavljati ništa jer druge rezolucije garantuju i postojanje OHR-a i visokog predstavnika, ali zbog novih političkih okolnosti možda treba razumjeti i ovaj ustupak svjetskih sila poput SAD-a, Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije i drugih zemalja s ciljem da se zadrži EUFOR naročito u dubokoj političkoj krizi koja mjesecima vlada u BiH.