Samit G20
21

Zašto je indijski lider Modi svjetskim liderima poklonio pamučne šalove i koje je značenje

F. H.
Foto: EPA-EFE
Odluka premijera Indije Narendre Modija da pokloni svjetskim liderima ručno pletene šalove u New Delhiju u nedjelju bila je čin ukorijenjen u historiji i simbolici za indijskog premijera, jer je namjeravao istaknuti pokret za slobodu zemlje na globalnoj sceni.

Dok su lideri Grupe 20 nacija (G20) ulazili u Rajghat spomenik Mohandasu K. Gandhiju, voljenom ocu indijske nezavisnosti koji je ubijen 1948., dočekani su s khadi šalovima, ključnim simbolom njegove nenasilne kampanje otpora koji je pomogao u osvajanju nezavisnosti Indije od britanske kolonijalne vladavine.

Modi je viđen kako oblaže ručno tkani, prljavo bijeli pamučni materijal oko vrata američkog predsjednika Joea Bidena i britanskog premijera Rishija Sunaka, među ostalima, pozirajući za fotografije ispred velike pozadine Sabarmati Ashrama u državi Gujarat, jedan od mnogih rezidencija koje je Gandhi držao diljem Indije.

Za Gandhija, čovjeka koji je postao globalna ikona mira i nenasilja, khadi šalovi bili su amblem samopouzdanja, odjevni predmet koji su Indijci mogli izrađivati lokalno, a dizajnirani da bojkotiraju uvezene ili britanske proizvode tokom Kolonijalna vladavina Indije.

Pokazalo je Indijcima da su sposobni povećati svoj industrijski potencijal, oslobodivši zemlju ovisnosti o nekadašnjim kolonijalnim guvernerima.

Gandhi je često tkao vlastitu khadi odjeću na charkhi, ili kolovratu, uređaju koji je postao simbol političke i ekonomske emancipacije zemlje.

U Rajghatu su se u nedjelju svjetski čelnici okupili u tišini sa šalovima oko vrata, stojeći ispred uzdignute mramorne platforme, izgrađene da obilježe mjesto Gandhijeve kremacije.

"Dok se različite nacije približavaju, bezvremenski ideali Gandhi Jija vode našu kolektivnu viziju za skladnu, uključivu i prosperitetnu globalnu budućnost." Modi je u nedjelju napisao na Twitteru.

Unutar zemlje, Gandhijeva ostavština ostavila je neizbrisiv trag na indijsku kulturu. Njegovo lice otisnuto je na svakoj novčanici indijskog rupija, dok se zgrade, muzeji, ulice i znamenitosti rutinski nazivaju po njemu.

Ali dok je Modi učinio Gandhija sastavnim dijelom summita G20 ovog vikenda, naslijeđe borca za slobodu unutar Modijeve Bharatiya Janata stranke (BJP) ostaje komplicirano.

BJP ima svoje korijene u Rashtriya Swayam Sangh (RSS), plodnoj hinduističkoj nacionalističkoj organizaciji koja u svoje članove ubraja Modija.

RSS se pridržava Hindutve, ideologije koja favorizira većinski hinduiste u zemlji i koja je izrazila naklonost viziji eksplicitno hinduističke države, umjesto sekularne one koju je Gandhi zamislio i pomogao stvoriti.

Kada je Indija stekla nezavisnost od Britanaca 1947. godine, desničarski hinduistički nacionalisti okupili su se za podjele Britanske Indije na dvije odvojene države: većinski hinduističku Indiju i većinsko muslimanski Pakistan. Gandhi je, s druge strane, bio protiv podjele zemlje, umjesto toga zagovarao je ujedinjenu Indiju svih vjera.

Manje od godinu dana kasnije, Gandhija je ubio Nathuram Godse, bivši član RSS-a. A posljednjih godina raste marginalni pokret koji štuje ubicu, nastojeći rehabilitirati njegovu sliku kao hinduističke nacionalističke ikone.

U isto vrijeme, BJP i njegovi pristaše optuženi su za umanjivanje ostavštine prvog indijskog premijera Jawaharlala Nehrua, dugogodišnjeg Gandhijevog obožavatelja i saveznika.

Modi je osudio štovanje Godsea i neprestano hvalio Gandhija i odavao mu poštovanje, kako unutar tako i izvan Indije.

Ali opozicionipolitičari prozvali su nedjeljnu misu zadušnicu zbog, kako su rekli, dvostrukih standarda.

“Svaki radnik RSS-BJP mora pogledati ovaj video. Vaš heroj, Nathuram Godse, ubio je Mahatmu Gandhija,” napisala je na društvenim mrežama novoosnovana alijansa INDIJA, grupa političkih stranaka koje su se okupile kako bi svrgnule Modija s vlasti na općim izborima sljedeće godine.

“Desetljećima ste propagirali neistine protiv Gandhija Jija. I sami ste ispunjeni mržnjom prema njemu i nastavljate umanjivati njegov doprinos i širiti laži o njemu.”