Kako živjeti bez te mreže
29

Amerikaci brinu da li će im TikTok biti zabranjen, ali oni i cijeli svijet mogu naučiti puno od Indije

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Dok se ljubitelji aplikacije TikTok u Sjedinjenim Američkim Država brinu da li će izgubiti pristup ovoj aplikaciji, o tome kako živjeti bez ove platforme mogu naučiti iz prakse u Indiji.
U srijedu je Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio zakon koji bi mogao dovesti do zabrane TikToka širom zemlje. Iako aplikacije u vlasništvu kineske kompanije neće uskoro "nestati" sa njihovih telefona, više od 170 miliona Amerikanaca je zabrinuto.

Ali, bitno je da znaju, a o tome bi trebali biti upoznati i korisnici TikToka širom zemlje: moguće je preživjeti i bez TikToka.

U junu 2020. godine nakon sukoba na indijsko-kineskoj granici u kojem je poginulo najmanje 20 indijskih vojnika, vlada u New Delhiju iznenada je zabranila TikTok i nekoliko drugih poznatih kineskih aplikacija.

Iako je ovakva odluka šokirala 200 miliona korisnika TikToka u Indiji, četiri godine nakon toga, mnogi su pronašli ili alternativu za ovu platformu ili jednostavno nastavili da žive bez ovakve ili slične aplikacije.

Svakako, zabrana TikToka u Indiji nije prošla "bezbolno" ili nezapaženo. Indijski TikTokeri morali su se boriti sa čak anksioznošću i tome šta raditi dalje kada im je ukinut način na koji su oni prihodovali.

Ali, nije prošlo puno vremena nakon što su se pojavili novi načini na koji bi indijski TikTokeri, ali i generalno svi ljubitelji ove aplikacije, mogli nastaviti da ispoljavaju svoju kreativnost.

Uslijedila je žestoka borba između američkih tehnoloških divova i domaćih startupa kako bi se popunila praznina. U roku od sedmicu dana nakon zabrane, Instagram u vlasništvu kompanije Meta zaradio je ogroman novac lansiranjem svoje kopije TikToka, Instagram Reels, u Indiji. Google je predstavio svoju vlastitu ponudu kratkih videa, YouTube Shorts.

Domaće alternative kao što su MX Taka Tak i Moj također su počele da bilježe porast popularnosti i priliv u finansiranje. Ipak, oni su nisu proslavili u odnosu na Instagram Reels ili Youtube Shorts, piše CNN.
O tome da li će TikTok postati zabranjen u SAD-u, nakon Predstavničkog doma, odluku će donijeti Senat nego što se odluka dalje pošalje predsjedniku na potpisivanje.