Gore nego što se očekivalo
0

Washington: Ekonomski rast bi mogao biti sporiji

FENA
Bijela kuća u četvrtak je oštro korigirala svoje procjene za ekonomiju, prognozirajući da bi stopa nezaposlenosti u SAD-u u 2012. godini mogla u prosjeku biti oko 9 posto te da bi ekonomski rast u nekoliko idućih godina mogao biti sporiji nego što se očekivalo.

Ekonomski rast mogao bi usporiti na 1,6 posto u 2011. što je smanjenje u odnosu na prognozu o 3,1 posto rasta iz februara, objavila je administracija, a prenosi online poslovni dnevnik The Wall Street Journal. Revidirani ekonomski izgledi dolaze sedam dana prije nego što predsjednik Barack Obama treba održati govor o paketu novih mjera za poticanje zapošljavanja i ekonomskog rasta na zajedničkoj sjednici oba doma Kongresa, 8. septembra.

U julu, američka je vlada objavila da je bruto domaći proizvod (BDP) jedva nešto porastao u prvoj polovici godine, te da je recesija u 2008. i 2009. bila dublja nego što se mislilo. Od tada, slabi ekonomski pokazatelji, u rasponu od proizvodnje do zapošljavanja, izazivaju strahove da bi ekonomija ponovno moglo pasti u recesiju.