Berza
0

MMMF srezao prognoze rasta SAD-u i eurozoni

SRNA
Međunarodni monetarni fond (MMF) srezao je prognoze rasta Sjedinjenim Američkim Državama i eurozoni, ali je Amerika je u tom slučaju prošla puno lošije.

Prema MMF-ovoj računici, prognoza američkog rasta spala je sa 2,5 posto na svega 1,6 posto, dok je za evrozonu smanjenje tek 0,1 posto.

Procjena rasta za iduću godinu za SAD snižena je za 0,7 posto s prvobitnih 2,7 posto. 

MMM je zbog takvog razvoja situacije poručio američkoj centralnoj banci da mora biti spremna na ublažavanje vlastite monetarne politike i preduzimanje novih, neuobičajenih mjera za stimulisanje privrede.

Na berzi u New Yorku juče su, zahvaljujući nadi ulagača u nove podsticajne mjere centralne banke, cijene dionica porasle treći dan zaredom.

Dow Jones indeks ojačao je 20 bodova, ili 0,18 posto, na 11.559 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,23 posto, na 1.212 bodova, a Nasdaq indeks 0,55 posto, na 2.576 bodova.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja berzanski indeksi pali su oko jedan posto, jer je ulagače obeshrabrio oštar pad povjerenja potrošača. 
Industrijska grupa Connference Board izvijestila je da je indeks povjerenja potrošača u avgustu potonuo s 59,2 na svega 44,5 bodova, najniži nivo u više od dvije godine. To je posljedica svađa u Wašingtonu oko budžetskog deficita i strahovanja od nove recesije. 

Pad povjerenja mogao bi dovesti do smanjenja potrošnje, što bi negativno uticalo na privredu, s obzirom da potrošnja čini oko 70 posto bruto domaćeg proizvoda SAD.