Agencija Moody's
0

Smanjena prognoza privrednog rasta SAD

FENA
Agencija Moody's je saopćila da je smanjila prognozu rasta američke privrede u narednih godinu i po dana, uz ocjenu da će se izgledi ulaska u novu recesiju uvećati s padom akcija na berzama.

Moody's Analytics, krilo korporacije koja obuhvata i istoimenu agenciju za kreditni rejting, očekuje da realni bruto domaći proizvod u drugoj polovini 2011. raste po godišnjoj stopi od oko dva posto, a u idućoj godini za nešto iznad tri posto.

Prije mjesec dana, ista agencija je prognozirala rast od 3,5 posto do kraja ove i u narednoj godini.

Kao razlog za reviziju prognoze, naveden je pad povjerenja među biznismenima, investitorima i potrošačima, nakon debate o podizanju limita vladinog zaduženja i sniženja kreditnog rejtinga na koji se odlučila agencija "Standard & Poor's".

Moody's, takođe, smatra da će se vjerovatnoća da dođe do nove recesije u narednih 12 mjeseci, koja se već sada procjenjuje na jedan prema tri, povećati ako vrijednost akcija nastavi da pada.

Takva vjerovatnoća se povećava sa svakim padom vrijednosti berzanskog indeksa Dow Jones Industrial od 100 poena, smatra Moody's.

Američkoj privredi je potreban godišnji rast od 2,5 do tri posto da bi osigurala dovoljno novih radnih mjesta da bi se zaustavio rast nezaposlenosti, koja je sada 9,1.