Optužbe sirijskog ministra
0

Walid Muallem: Washington favorizuje neslogu i nasilje

SRNA
Walid Muallem
Walid Muallem
Sirijski ministar vanjskih poslova Walid Muallem optužio je SAD da favorizuju neslogu i širenje nasilja u Siriji, objavila je danas agencija SANA.

"SAD sprečavaju primjenu inicijative Arapske lige za rješavanje situacije i uspostavljanje sigurnosti i stabilnosti u Siriji", navodi se u telegramu koji je Muallem poslao svojim kolegama iz organizacije BRICKS i Arapske lige, kao i generalnom sekretaru UN i predsjedniku Vijeća sigurnosti.

Šef sirijske diplomatije navodi da Washington poziva "naoružane grupe da nastave svoje kriminalne aktivnosti i da odustanu od mirnog rješavanja krize".

Damask razmatra nedavne izjave portparola američkog State Departmenta, koji je pozvao protivnike režima da se ne predaju vlastima u okviru amnestije koju je obećao sirijski režim.

Sirijski režim je pozvao sve koji posjeduju oružje da se predaju policiji u roku od nedjelju dana.

"Uprkos tome, sirijska vlada planira da učini sve kako bi realizovala inicijativu Arapske lige", izjavio je Muallem.

Sirijske vlasti su 2. novembra prihvatile plan za okončanje krize koji je predložila Arapska liga, a kojim je predviđeno nekoliko mjera kako bi se "zaustavilo nasilje u zemlji i spriječilo strano miješanje u unutrašnje stvari Sirije". 
Sporazum obuhvata obavezu oslobađanja zatvorenika, povlačenje snaga sigurnosti sa ulica i pokretanje razgovora između vlasti i opozicije.

 Sirija bi, takođe, trebalo da dozvoli slobodu kretanja novinarima, grupama za zaštitu ljudskih prava i predstavnicima Arapske lige, kako bi mogli da nadgledaju situaciju. 

 Predsjednik Bashar al Assad od sredine marta pokušava da uguši antirežimske proteste.