Svijet
0

Damask odbio novi plan Arapske lige o rješavanju krize

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sirijske vlasti odbile su novi plan Arapske lige o rješavanju krize u Siriji, koji obuhvata povlačenje predsjednika Bashara al Asada, prenijela je danas državna agencija SANA.

"Sirija odbacuje odluku koja predstavlja miješanje u sirijski nacionalni suverenitet i unutrašnje poslove", prenijela je SANA izjavu neimenovanog zvaničnika.

Ministri vanjskih poslova arapskih zemlja su poslije sastanka iza zatvorenih vrata u Kairu zatražili da predsjednik Asad preda vlast svom prvom zamjeniku, kako bi otvorio put formiranju vlade nacionalnog jedinstva u roku od dva mjeseca, radi okončanja političke krize i sukoba.

Sirija je osudila ovu odluku Arapske lige i apelovala da arapski ministri prestanu da pružaju podršku "terorističkim organizacijama", kojima pripisuje odgovornost za nasilje u zemlji, navodi  Xinhua.

Damask je nezadovoljan i zbog toga što Arapska liga ignoriše Asadove napore da se okonča krvoproliće i pokrenu političke reforme, rekao je neimenovani zvaničnik.

Sirija je zahvaćena nasiljem od početka antirežimskih demonstracija sredinom marta prošle godine, od kada je, prema podacima UN, poginulo više od 5 000 ljudi.

Zapad je zbog krize uveo sankcije Siriji, dugogodišnjem savezniku Irana, i otvoreno zatražio da se predsjednik Asad povuče sa vlasti zbog nasilja nad demonstrantima.
Sirijske vlasti tvrde da su za nemire odgovorne naoružane grupe, dok snage bezbjednosti pokušavaju da uspostave red u zemlji. Zvanični Damask tvrdi da je u sukobima sa teroristima i naoružanim bandama koje imaju pomoć iz inostranstva poginulo preko 2.000 pripadnika vojske i policije.

Arapska liga suspendovala je članstvo Sirije u ovoj organizaciji i inicirala mirovni plan, kako bi se izbjegla mogućnost zapadne vojne intervencije u Siriji.