Upozorenje Basharu al Assadu
0

Washington: Ubijanje u Siriji mora prestati

SRNA
Jay Carney
Jay Carney
SAD su saopštile danas da su "duboko uznemirene" izvještajima o nasumičnom ubijanju velikog broja civila i vojnih dezertera u Siriji i upozorile sirijskog predsjednika Bashara al Assada da nasilje mora biti prekinuto.

Aktivisti su saopštili da je 111 ljudi ubijeno uoči dolaska posmatračke misije iz Arapske lige, koji će nadgledati provođenje mirovnog plana.

Portparol Bijele kuće Jay Carney izjavio je da nova ubijanja predstavljaju flagrantno kršenje sporazuma na koji je Damask pristao.

"Apelujemo da nekoliko preostalih zemalja koje podržavaju Siriju upozore Damask da će međunarodna zajednica preduzeti dodatne korake da bi izvršila pritisak na Assadov režim da prekine ove akcije, ukoliko inicijativa Arapske lige ne bude u potpunosti primijenjena", rekao je Carney.

SAD su nekoliko puta pozvale Assada da se povuče sa vlasti nakon što je pokrenuta krvava akcija protiv demonstranata koji traže njegov odlazak.

"Bashar al Assad ne treba da sumnja da svijet prati šta se dešava i da ni međunarodna zajednica, ni sirijski narod ne prihvataju njegov legitimitet", rekao je portparol Bijele kuće.