Dobio konkretne prijedloge
0

Annan očekuje odgovore od Bašara el-Asada

FENA
Kofi Annan
Kofi Annan
Izaslanik Ujedinjenih naroda i Arapske lige za Siriju Kofi Annan očekuje odgovor vlade sirijskog predsjednika Bašara el-Asada na "konkretne prijedloge“ koje mu je podnio u Damasku u cilju zaustavljanja krvoprolića u toj zemlji.

Annan je to izjavio u Ankari, gdje se sastao s predstavnicima najveće opozicione grupe Sirijskog nacionalnog vijeća, javio je Glas Amerike.

Bivši generalni sekretar Ujedinjenih naroda otputovao je iz Sirije u nedjelju, poslije dvodnevnih razgovora koji su završeni bez dogovora.

Sirijski opservatorij za ljudska prava, sa sjedištem u Londonu, saopćio je danas da su vojni dezerteri napali jedan vojni kontrolni punkt i ubili najmanje 10 sirijskih vojnika.

U međuvremenu, organizacija Human Rights Watch kaže da su sirijske snage minirale područja duž granice s Turskom i Libanom. Spomenuta organizacija je to nazvala "beskrupuloznim“ djelom i pozvala sirijsku vojsku da prestane da upotrebljava protupješadijske mine.

Sjedinjene Države, Britanija i Rusija zasebno su pozvale na zaustavljanje nasilja u Siriji, ali je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda i dalje podijeljenih gledišta o tome kako da se riješi ta kriza.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Vijeća sigurnosti sastali su se jučer u New Yorku. Tom prilikom američka državna tajnica Hillary Clinton pozvala je Rusiju i Kinu da se pridruže međunarodnim nastojanjima za okončanje nasilja, za koje je neposredno okrivila "vojnu mašinu“ predsjednika Asada.

Njen ruski kolega Sergej Lavrov složio se da sirijske vlasti „snose veliki dio odgovornosti“, ali je insistirao da su za krizu odgovorni i naoružani elementi sirijske opozicije, dodajući da Vijeće sigurnosti mora djelovati "bez nametanja bilo kakvih pristranih rješenja“.