Još jedno upozorenje
2

Ban Ki-moon: Narod Sirije krvari, izbit će rat

Klix.ba
Ban Ki-moon (Foto: AFP)
Ban Ki-moon (Foto: AFP)
Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon je izrazio frustraciju zbog nasilja u Siriji i upozorio na rizik od izbijanja civilnog rata.

Ki-moon je nakon sastanka sa Vijećem sigurnosti izjavio da postoji malo dokaza o tome da se Sirijska vlada, u cilju sprečavanja nasilja, pridržava mirovnog plana.

Ove izjave su rezultat izvještaja o pogibiji 78 civila u centralnom dijelu zemlje, piše BBC.

Opozicijski aktivisti krive vladine snage za ubistva u selu Qubair, dok vlada optužuje "teroriste". Na posmatrače UN-a, koji su nekoliko sati nakon ubistava pokušali ući u selo, je pucano, ali niko nije povrijeđen.

Nakon sastanka Vijeća sigurnosti, Ki-moon je govorio i na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Annanom i generalnim sekretarom Arapske lige Nabilom al-Arabiem.

"Opasnost od izbijanja rata je prisutna i realna. Izvještaji o još jednom masakru u Qubairu govore za sebe. Koliko još puta moramo da ih osuđujemo i koliko još puta moramo reći da smo bijesni? Narod Sirije krvari", kazao je Ki-moon.

Iako je rekao da će u fokusu UN-a ostati mirovni plan Kofija Annana, Ki-moon je pozvao na razogovore o tome koji će biti novi koraci u rješavanju krize.

Njegove komentare je podržao i Annan, koji je rekao da bi daljnja eskalacija konflikta imala katastrofalne posljedice.

Prema izvještajima dopisnika, posljednji razgovori u Vijeću sigurnosti su pokazali kolika je razlika u mišljenjima njegovih članova. Dok Sjedinjene Američke Države pozivaju na što hitniju akciju, Rusija i Kina se protive vanjskoj intervenciji.

Na konferenciji za novinare Annan je također potvrdio da se vodila diskusija i o stvaranju kontaktne grupe za Siriju. Prema njegovim riječima, takva grupa bi trebala praviti pritisak i na vladu predsjednika Bashara al-Asada i na opoziciju, kako bi se pridržavali mirovnog plana.

Već je jasno da bi prvobitna ideja o uključivanju Irana u ovu grupu izazvala mnoge kontroverze. Iako je Annan izrazio nadu da će Iran biti dio rješenja, SAD i Velika Britanija su već odbavile mogućnost učestvovanja Teherana u rješavanju krize.