Sve više mrtvih
0

Ban ki-Moon i Kofi Annan pojačavaju pritisak na UN zbog Sirije

FENA
Ban Ki-moon (Foto: Arhiv/AFP)
Ban Ki-moon (Foto: Arhiv/AFP)
Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon i međunarodni izaslanik za Siriju Kofi Annan pojačali su danas pritisak na podijeljeno Vijeće sigurnosti UN-a (VSUN), pozivajući ga da zahtijeva prekid eskalacije nasilja u Siriji i da insistira na "posljedicama" ako do toga ne dođe.

Annan i Ban Ki-moon su ponovili apele Vijeću sigurnosti da pokrene akciju nakon napada sirijskih snaga na selo u provinciji Hama, koji su najoštrije osudili, prenosi AP. Oni su istovremeno optužili sirijsku vladu za kršenje rezolucija VSUN-a zbog upotrebe artiljerije, tenkova i helikoptera u napadu na selo Tremzu, kada je ubijeno na desetine ljudi.

VSUN započinje nove razgovore o rezoluciji o Siriji, dok pojedini zapadni izaslanici ističu da novo nasilje ukazuje da su neophodne strožije mjere, prenosi Tanjug.

Annan je naveo da je napad na Tremzu "užasan podsjetnik da se rezolucije VSUN-a i dalje krše". On je dodao da Vijeće treba da insistira na primjeni svojih odluka i da pošalje poruku svima da će doći do posljedica ako ne budu poštovali te odluke. Ban je naveo da u potpunosti podržava Annanove stavove, ponovivši poziv članovima VSUN-a da preduzmu akciju.

U prvoj reakciji iz SAD-a nakon vijesti o ubistvima u Tremzi, američka ambasadorka pri UN-u Susan Rice rekla je da novi izvještaji iz Sirije "dramatično ilustruju potrebu za strogim mjerama za Siriju". Pored toga, Bijela kuća je saopćila da novo nasilje sirijskog režima ukazuje na neophodnost koordinisanog međunarodnog odgovora u okviru UN-a.