Svijet
0

Kofi Annan "šokiran i zapanjen" masakrom u Tremsehu

FENA
Kofi Annan
Kofi Annan
Zajednički mirovni posrednik UN-a i Arapske lige za Siriju, Kofi Annan, izjavio je da je "šokiran i zapanjen" izvještajima o masovnim ubistvima u sirijskom selu Tremseh.

UN su saopćile da mogu potvrditi intenzivne borbe oko sela u kojima su korišteni tenkovi, helikopteri i teška artiljerija. Sirijski državni mediji javili su da su "terorističke gruipe" masakrirale civile, ali su aktivisti optužili vladine snage i saopćili su da je više od 200 ljudi ubijeno, prenosi BBC.

U posljednjim svjedočenjima navodi se da su među ubijenima i brojni pobunjenici. Ukoliko se broj ubijenih u Tremsehu potvrdi, to bi bio najkrvaviji pojedinačni incident u sirijskom sukobu. Mještani sela koje se nalazi u pokrajini Hama, izjavili su aktivistima da je selo napadnuto helikopterima s topovnjačama i tenkovima, a kasnije su ga napale i provladine milicije Šabiha, koje su izvršile ubistva u egzekucijskom stilu.

Državna novinska agencija Sana u petak je navela različita svjedočenja o dešavanjima u selu, tvrdeći: "Krvožedni mediji u saradnji s bandama naoružanih terorista masakrirali su mještane sela Tremseh kako bi okrenuli javno mnijenje protiv Sirije i njenog naroda i isprovocirali međunarodnu intervenciju uoči sastanka Vijeća sigurnosti UN-a".

Mandat UN-ove posmatračjke misije u Siriji ističe 20. jula, a članice Vijeća igurnosti u sporu su oko teksta nove rezolucije, koja mora biti usvojena prije nego što se produži rok za posmatračku misiju.

Reagujući na dešavanja u Tremsehu, Annan je izjavio: "Šokiran sam i zapanjen vijestima koje dolaze iz sela Tremseh u blizini Hame, o intenzivnim borbama, velikim žrtvama, i potvrdom korištenja teškog naoružanja kao što je artiljerija, tenkovi i helikopteri, Osuđujem na najoštriji mogući način te zločine".

On je kazao da je vlada prekršila mirovni plan u šest tačaka na koji je pristala u ovoj godini. Annan je izjavio da su posmatrači UN-a spremni da otputuju u Tremseh kako bi istražili ubistva.

Čelnik Posmatračke misije UN-a u Siriji (UNSMIS), general major Robert Mood, izjavio je da bi to toga moglo doći "tek uz čvrsto primirje".

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague izjavio je da se posmatračima UN-a mora dopustiti "brzi i neomatani" ulazak u Tremseh i pozvao je na "odlučnu diplomatsku akciju" na okončanju nasilja.