Sve više ubijenih civila
0

Sastanak svjetskih sila u Tunisu o rješavanju pitanja Sirije

Sarajevo-x.com
Homs (Foto: AFP)
Homs (Foto: AFP)
Predstavnici evropskih i arapskih svjetskih sila, kao i Sjedinjenih Američkih Država, sastali su se u Tunisu gdje će odlučivati na koji način doslovno natjerati predsjednika Sirije Bashara al-Asada da prekine krvoproliće u svojoj državi.

Organizatori konferencije nazvane "Prijatelji Sirije" su predstavnici Arapske lige, a prisustvuju joj delegati iz 70 zemalja. Na konferenciji nema delegata iz Rusije i Kine.

Sve je veći pritisak na Damask da se dozvoli pomoć civilima koji su ranjeni u posljednjem napadu u gradu Homsu. Aktivisti tvrde da je jučer ubijeno još 50-60 ljudi.

Na sastanku će biti dogovorena Deklaracija o Siriji u kojoj će se tražiti prekid krvoprolića te humanitarna intervencija, ali Siriji će biti zaprijećeno i sankcijama.

Ujedinjene nacije i Arapska liga su imenovale bivšeg glavnog sekretara UN-a Kofija Annana da bude izaslanik u Siriji.

Američka državna sekretarka Hillary Clinton je pred konferenciju izjavila da će mjere biti agresivno primjenjivane prema Siriji, odnosno njenom vodstvu.

"Radujemo se što ćemo konačno imati konkretne korake na tri polja: osigurat ćemo humanitarnu pomoć, izvršit ćemo pritisak na režim i pripremiti državu na demokratsku tranziciju", rekla je Clinton, prenosi BBC.

Britanski premijer David Cameron je rekao da je od vitalne važnosti da međunarodna zajednica djeluje ujedninjeno u odnosu na pitanje Sirije. Francuski ministar vanjskih poslova, Alain Juppe, je rekao da se pritisak mora izvršiti na Siriju kao i na Rusiju, ali je isključio mogućnost bilo kakve vojne intervencije.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je najoštrije osudio ubijanje stranih reportera i rekao da će neko ipak morati odgovarati za to. Francuska novinarka Edith Bouvier se obratila videoporukom, jer se hitno treba podvrgnut operaciji, a u Siriji to niko ne može uraditi. Britanski novinar Paul Conroy je također zatražio pomoć da izađe iz Sirije.