Sirija
0

Snage sigurnosti nastavljaju napade u Homsu

FENA
Sirijske snage sigurnosti bombardovale su u četvrtak, 20. dan zaredom, sunitske četvrti u gradu Homsu, centru protesta protiv režima predsjedika Bašara al-Asada, gdje je u napadima u srijedu, prema tvrdnjama opozicionih aktivista, ubijeno više od 80 osoba.

Projektilska i artiljerijska vatra zasula je kvartove Inšat i Baba Amro, u kojima se nalazi opoziciona Slobodna sirijska vojska, napadnuta je i četvrt Kalidija, a, po riječima stanovnika, eksplozije potresaju čitav grad, javio je Reuters.

Aktivisti tvrde da je nakon napada koji se dogodio u srijedu poslije podne iz ruševina u četvrti Baba Amro izvučeno više od 60 teijla - i pobunjeničkih boraca i civila - a ranije u toku dana izvjestili su da je ubijena oko 21 osoba.

Među žrtvama u srijedu su i dva zapadna novinara - američka reporterka i francuski fotoreporter, čija su ubistva u zapadnim zemljama izazvala žestoku osudu i nove pozive na hitno okončanje nasilja.

Sve lošija humanitarna situacija u Homsu i drugim gradovima u Siriji biće glavna tema sastanka "Prijatelja Sirije" koji će u petak biti održana u Tunisu, a na kome će učestvovati SAD, evropske i arapske države, susjedna Turska i druge zemlje koje traže da Asad obustavi nasilje i ode s vlasti.

AFP je u srijedu izvjestio da Ujedinjene nacije (UN) žele da u Siriju pošalju podsekretara za humanitarna pitanja i koordinatora za hitno doturanje humanitarne pomoći Valeri Amos kako bi osigurala veću prisutnost humanitarnih organizacija u toj zemlji.

Prema podacima koje su u srijedu objavili aktivisti, broj žrtava u Siriji, od početka antirežimskih protesta u martu prošle godine, dostigao je 7.636, dok je, prema podacima UN-a, u nasilju u ovoj zemlji stradalo više od 5.400 osoba.