Svijet
0

SAD i EU pozvali Siriju da odmah okonča nasilje

FENA
Sjedinjene Američke Države i Evropska unija pozvale su u ponedjeljak u zajedničkom saopćenju sirijsku vladu da odmah okonča nasilje nad antirežimskim demonstrantima.

"Pozivamo sirijsku vladu da odmah okonča nasilje, dozvoli hitan ulazak posmatrača za ljudska prava i međunarodnih novinara u zemlju i omogući mirnu i demokratsku tranziciju", navodi se u saopćenju koje je izdato nakon razgovora američkih i evropskih zvaničnika u Bijeloj kući, javio je AFP.

SAD i EU već su uveli nekoliko sankcija za režim u Damasku zbog nasilja nad demonstrantima, a Arapska liga je u nedjelju odlučila da uvede stroge kaznene mjere protiv režima Bašara el-Asada.

U nasilnom gušenju antirežimskih demonstracija, čiji učesnici od sredine marta traže ostavku predsjednika Asada, ubijeno je više od 3.500 ljudi, a prema navodima Sirijske organizacije za ljudska prava u ponedjeljak je ubijeno još sedmoro civila.

Istražna komisija Ujedinjenih nacija za Siriju saopćila je ranije u ponedjeljak da su sirijska vojska i snage sigurnosti počinile zločine protiv čovječnosti, uključujući ubistva, mučenje i silovanje, za koje odgovornost snosi Asadova vlada.

Američki predsjednik Barack Obama i lideri EU razgovarali su u ponedjeljak u Bijeloj kući o evropskoj dužničkoj krizi, kao i o pružanju podrške razvoju demokratije na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi, saradnji u borbi protiv terorizma i o Iranu.