Vijeće Evrope: Produžene sankcije ruskoj delegaciji

F
FENA
28.1.2015. u 23:45
0
11
Vijeće Evrope: Produžene sankcije ruskoj delegaciji
0
Vijeće Evrope: Produžene sankcije ruskoj delegaciji Aleksej Puškov
Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PS VE) odlučila je da produži sankcije ruskoj delegaciji i liši je prava glasa do aprila i učešća u rukovodećhim organima Skupštine, javile su ruske agencije, prenoseći i najavu šefa delegacije Alekseja Puškova da će Rusija do kraja godine obustaviti učešće u PS VE.
Odgovarajući amandman usvojen je uz rezoluciju o mandatu delegacije Rusije na osnovu izvještaja Austrijanca Štefana Šenaha, s 148 glasova "za" i 64 "protiv", prenosi TASS.

"Skupština odlučuje da oduzme pravo ruskoj delegaciji da glasa i bude predstavljena u Birou, Predsjedničkom i Stalnom komitetu Skupštine", navodi se u amandmanu uz rezoluciju.

"Pored sankcija, nabrojanih u prethodnim tačkama, Skupština treba da razmotri mogućnost oduzimanja prava glasa ruskoj delegaciji i prava da bude predstavljena u Birou PS VE na otvaranju dijela zasjedanja u aprilu 2015. ukoliko Rusija ne postigne vidljiv napredak u ispunjavanju ranije ukazanih tačaka u tekstu i ne bude u punoj mjeri sarađivala s radnom grupom iz tačke 17 ove rezolucije", prenijela je RIA Novosti.

Ta agencija navodi da je u tački 17 rezolucije Skupština predložila komisiji za monitoring da razmotri uz saglasnost zainteresovanih parlamenata pitanje formiranja specijalne radne grupe uz učešće predsjednika ruske i ukrajinske skupštine ili njihovih predstavnika, radi izrade mogućih mjera PS VE za podršku ispunjavanja protokola iz Minska.

Skupština traži od Moskve da ukine "nelegalnu aneksiju" Krima, provede transparentnu istragu slučajeva smrti i nestanaka, kršenja ljudskih prava "od policije i oružanih (militarizovanih) snaga" u tom regionu.

PS VE odlučno poziva vlasti Rusije da raspusti "sve militarizovane snage u regionu" i zalaže se za zaštitu prava krimskih Tatara, navodi RIA Novosti.

Odnosi Rusije i PS VE zahladnijeli su aprila 2014. kada je Skupština odlučila da liši rusku delegaciju prava glasa, učešća u zasjedanjima tijela i monitoring- aktivnostima, zbog prisajedinjenja Krima Rusiji.

Ruska delegacija napustila je tada salu do vraćanja ovlaštenja, podsjeća agencija.

Ruske novinske agencije prenose i da je odbačen amandman članice ukrajinske delegacije Irine Geraščenko da samoproglašene Donjecka i Luganska Narodna Republika budu proglašene "terorističkim organizacijama".

PS VE je u rezoluciji zatražila od Rusije da Nadeždu Savčenko - ukrajinskog pilota koju u Rusiji optužuju za učešće u ubistvu dvojice ruskih novinara u Donbasu, oslobodi u roku od 24 sata ili da je preda trećoj strani.

Poslije glasanja, Puškov je rekao da će Rusija do kraja godine prekinuti učešće u PS VE.

"Informisali smo naše kolege, rukovodstvo PS VE, rukovodstvo političkih grupa da, ako Rusiji budu oduzeta osnovna prava, ruska delegacija obustavlja svoje učešće minimum do kraja 2015", rekao je predsjednik Vanjskopolitičkog odbora ruske Dume.

"Parlamentarna skupština može se baviti svim pitanjima kojima hoće da se bavi, bez našeg učešća. Prirodno, neće imati saradnju s Rusijom, pristup u Rusiju na nivou posmatračkih misija. Naravno, povlače se svi naši prijedlozi u vezi s bilo kakvim kontaktima, ticalo se to Savčenko ili izveštaja o ljudskim pravima na Krimu", rekao je Puškov.

"Napuštamo PS VE do kraja ove godine, čestitamo Skupštini donošenje, po meni, neadekvatne odluke, koja nanosi veoma veliki udarac evropskom interparlamentarnom dijalogu, koja faktički marginalizuje PS VE u tom dijalogu", kazao je Puškov.

Po njegovim riječima, zbog današnje odluke PS VE, raste uloga drugih organizacija, kao što je Parlamentarna skupština OEBS-a, u kojoj je uključena Rusija i gdje ne postoji institucija sankcija.

"Namjeravamo da se usredsredimo na PS OEBS", rekao je Puškov, prenosi TASS.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: