Svijet
0

Spielman: Izlazak Rusije iz Vijeća Evrope bio bi politička katastrofa

FENA
Vijeće Evrope
Vijeće Evrope
Izlazak zemlje kao što je Rusija iz Vijeća Evrope predstavljao bi "političku katastrofu", ocijenio je u četvrtak Dean Spielman, predsjednik Evropskog suda za ljudska prava (ECHR) na konferenciji za štampu u Strasbourgu.

"Kad jedna država članica razmišlja o napuštanju Vijeća Evrope, to je veliki neuspjeh za zaštitu temeljnih prava u Evropi", ocijenio je Dean Spielman.

"To je scenario koji bi bio prava politička katastrofa", kazao je on.

Posebno kad se to odnosi na Rusiju, "osobno bi mi bilo teško jer je ona učinila velike napore da poboljša stanje ljudskih prava".

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope odučila je u srijedu da produži do aprila suspenziju prava na glasanje u skupštini za 18 ruskih poslanika, uvedenu poslije ruskog pripajanja ukrajinskog poluotoka Krima.

Šef ruske delegacije je izjavio da Rusija neće učestvovati u radu ove skupštine do kraja godine i da će Moskva razmotriti pitanje izlaska iz Vijeća Evrope. Predsjednik ruske Dume (donji dom ruskog parlamenta) spomenuo je ovu hipotezu u ruskoj štampi.

Rusija je od 1996. godine dio Vijeća Evrope koje okuplja 47 država članica i čije je sjedište u Strasbourgu. I druge zemlje, kao Velika Britanija, već su prijetile odlaskom iz ove organizacije.