Svijet
0

Kerry: SAD su spremne na obnavljanje povjerenja ako Rusija okonča okupaciju Krima

Anadolija
John Kerry (Foto: AFP)
John Kerry (Foto: AFP)
Američki državni sekretar John Kerry je izjavio da je moguće ponovo graditi povjerenje između Zapada i Rusije ako Moskva poduzme određene korake uključujući i okončanje aneksije Krima.

"Moguće je ponovo obnoviti povjerenje i graditi odnose ako Moskva poduzme korake u vezi sa implementacijom Sporazuma iz Minska, povuče separatiste sa istoka Ukrajine, oslobodi zatvorenike i pristane na saradnju u vezi sa sigurnošću međunarodno priznate granice između Ukrajine i Rusije, te ako okonča okupaciju Krima", rekao je Kerry.

Kerry je na 21. sastanku Vijeća ministara OSCE-a, koje se održava danas i sutra, a na kojem učestvuju ministri vanjskih poslova 57 zemalja, istakao da je međunarodna zajednica ujedinjena u vezi sa stanjem u Ukrajini dodajući kako je oštro osudila nasilje kojem su izloženi stanovnici Ukrajine.

"Nažalost, Rusija i dalje nastavlja da pruža podršku naoružanim separatistima i šalje im oružje. Ovim ne ispunjava svoje međunarodne obaveze i ne postupa u skladu sa potpisanim mirovnim sporazumom", kazao je Kerry.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavio Klimkin je istakao da ruska agresija protiv Ukrajine, aneksija Krima i napetosti na istoku zemlje ugrožavaju ne samo teritorijalni integritet Ukrajine nego bacaju sjenu i na sigurnost cijele Evrope i predstavljaju prijetnju miru i stabilnosti u svijetu.

Ruski ministar vanjskih poslova Lavrov je kazao da NATO i Evropa imaju monopol nad vojnim aktivnostima.

"NATO i Evropska unija (EU) su stvorile monopol nad vojnim jedinicama. Opasno je da se uspostavlja mir i sigurnost samo prema njihovim pravilima. Ako se nastavi sa ovim metodama, OSCE će na kraju nestati. Rusija se protivi tome", kazao je Lavrov.

Dodaje kako je potrebno istražiti sve češće slučajeve nasilja i napada na krščane u svijetu.

"Situacija u kojoj se nalaze krščani u Sjevernoj Africi i na Bliskom istoku se pogoršava. OSCE već odavno analizira i prati probleme u vezi sa antisemitizmom i islamofobijom. Siguran sam da se mora obratiti pažnja na sve češće napada ne krščane", smatra ruski čelnik.

Inače, jutros je u Baselu počeo sastanak Vijeća ministara Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) na kojem će se raspravljati o političkoj krizi u Ukrajini kao i o borbi protiv terorizma.

Inače, predviđeno je da se prvog dana sastanka razgovara o posljednjim dešavanjima u Ukrajini, a drugog dana o borbi protiv terorizma.

Ministar vanjskih poslova Švicarske Didier Burkhalter je u svome obraćanju na otvorenju izjavio da u Ukrajini nije postignut stabilan mir.

"Situacija u Ukrajini je još uvijek vrlo krhka i nestabilna", rekao je Burkhalter dodajući kako je potrebno pronaći rješenje za mir i stabilnost u toj zemlji.

Inače, zgradu "Sajma Basela" gdje se održava sastanak osigurava hiljadu policajaca i 3.600 vojnika.

Srbija će 2015. godine preuzeti predsjedavanje Organizacijom za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE).

OSCE ima 57 zemalja članica, a organizacija je posvećena različitim pitanjima, od očuvanja mira i kontrole naoružanja, do nadgledanja izbora i zaštite slobode medija i životne sredine.