|

Hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN o ruskim vojnim upadima u Ukrajinu

Hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN o ruskim vojnim upadima u Ukrajinu
0
F
FENA
12.11.2014. u 19:10
26
komentara
0

dijeljenja
Hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN o ruskim vojnim upadima u Ukrajinu Foto: EPA
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) će se hitno sastati u srijedu poslijepodne da razmotri optužbe o ruskim vojnim upadima na istoku Ukrajine, izjavile su diplomate.
Ovaj sastanak, sazvan na zahtjev Sjedinjenih Američkih Država (SAD), počet će u 19.30 sati po srednjoevropskom vremenu.

"Ovo je za Zapad 'nastavak usmjeravanja pažnje na istok Ukrajine' i vršenje pritiska na Moskvu", naglasio je zapadni diplomata, javlja agencija AFP.

On predviđa da će se sastanak okrenuti u "razgovor gluhih, uobičajen između Zapada i Rusije od početka ukrajinske krize".

Ruski ambasador u UN-u Vitalij Čurkin neće biti na sastanku, umjesto njega će biti njegov zamjenik.

Vijeće je održalo dvadesetak sastanaka o ovom pitanju bez mogućnosti da se iznađe zajednički stav, Rusija podriva sve inicijative Amerikanaca i Evropljana.

Moskva, koja ima pravo veta kao stalna članica Vijeća, blokirala je prošle sedmice deklaraciju kojom se osuđuju izbori separatista na istoku Ukrajine.

Ona je također bila uzdržana u utorak na glasanju za tehničku rezoluciju kojom se produžava mandat evropskih snaga u Bosni (EUFOR Althea), osuđujući pokušaje da Bosna i Ukrajina uđu u Evropsku uniju i NATO.

Ovo je prvi put da napetosti oko Ukrajine imaju javni utjecaj na druga pitanja koja razmatra Vijeće. Rusi "su željeli izazvati incident" i nisu tražili da se doda tekst, objasnio je zapadni diplomata.

OSCE je rasporedio 261 međunarodnog posmatrača u Ukrajinu, od kojih 112 u regije na istoku zemlje gdje se krhki prekid vatre između proruskih pobunjenika i ukrajinske vojske, proglašen početkom septembra, krši svakodnevno.

Sukobi su se intenzivirali prije izvjesnog vremena i informacije od petka o ulasku ruskih vojnih konvoja s teškim naoružanjem, koje je prvobitno dao Kijev, potkrijepili su NATO i OSCE.

Rusko ministarstvo odbrane je odbilo u srijedu ove optužbe, ocijenivši da su "bez osnove".
Prijavi grešku


Komentari (26)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...