Svijet
0

Venecuela i Ekvador osudili akciju Kolumbije protiv FARC-a

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez osudio je kolumbijski napad protiv pobunjenika FARC-a u Ekvadoru kao "ratni zločin".

Venecuela i Ekvador poslale su hiljade vojnika na svoje granice nakon kolumbijskog napada tokom vikenda, javio je BBC.

Organizacija američkih država (OAS) kritikovala je akciju Bogote, ali je nije izravno osudila.

Kolumbija je saopćila da je akcija bila nužna i da su njene snage pronašle dokumente koji povezuju Ekvador i Venecuelu s pobunjenicima FARC-a.

Venecuela i Ekvador prekinuli su diplomstske veze s Kolumbijom nakon akcije koja je rezultirala ubistvom visokog zapovjednika FARC-a Raula Reyesa i 16 ostalih pobunjenika.

Ljevičarske Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARC) bore se protiv kolumbijske vlade više od četiri decenije.

Označena od SAD-a i EU kao teroristička grupa, vjeruje se da se FARC uglavnom finansira kroz trgovinu kokainom istovremeno držeći stotine talaca radi otkupnine i političkih ciljeva.

Venecuela tvrdi da je blizu dovršenja razmještaja 9.000 vojnika na granici s Kolumbijom, dok Ekvador tvrdi da je poslao 3.200 vojnika na granicu sa susjedom.

Osim što je nazvao subotnju akciju "ratnim zločinom", Chavez je okarakterisao kolumbijsku vladu "genocidnom" i optužio ju je da podržava desničarske paravojske.

Chavezu se pridružio u venecuelanskoj prijestonici Caracasu ekvadorski predsjednik Rafael Correa, koji je izjavio: "Mi koristimo sve miroljubive i diplomatske kanale prema međunarodnoj zajednici kako bismo osudili agresora (Kolumbiju)."

On je dodao da "nije zadovoljan" rezolucijom OAS-a, koja je usvojena na vanrednom zasjedanju u Washingtonu, jer nije izravno osudila akciju kao što je to tražio Ekvador.

Predsjednik Chavez osudio je Kolumbiju za huškanje na rat, dodajući kako je ta zemlja "lakej američkog imperijalizma".

On je također odbacio tvrdnje Kolumbije da je laptop pronađen tokom njene racije po pobunjeničkom logoru sadržavao dosjee koji pokazuju da je Venecuela dala FARC-u 300 miliona dolara.

U Washingtonu je, međutim, pomoćnik državnog sekretara za pitanja zapadne hemisfere Tom Shannon izjavio: "Imamo uznemirujuće informacije koje izgleda ukazuju da neki od kolumbijskih susjeda ili nisu u stanju ili nisu voljni da se suprotstave prisustvu FARC-a u njihovim zemljama".

SAD, koje su dale Kolumbiji milijarde dolara pomoći u borbi protiv trgovine drogom, jedina su članica OAS koja je ponudila Kolumbiji izravnu podršku.

Rezolucija je također odobrila stvaranje komisije OAS-a koja bi istražila vojnu akciju.

Analitičari smatraju razmještaj trupa Venecuele i Ekvadora aktom odvraćanja svakog kolumbijskog poteza na proganjanju gerilaca FARC-a preko granice.

Uprkos međusobnom optuživanju, američki ministar odbrane Robert Gates je izjavio: "Moje lično gledište je da je relativno mala vjerovatnoća izbijanja vojnog sukoba."

Kolumbijski predsjednik Alvaro Uribe u ovoj je sedmici izjavio kako će zatražiti od Međunarodnog krivičnog suda da podigne optužnicu za genocid protiv predsjednika Chaveza.

On je također izjavio kako neće dopustiti da njegova zemlja bude uvučena u otvoreni rat sa susjedima, ali da će vojska napadati FARC "gdje god da se nalazi".