Vanredno stanje u zemlji
0

Ubijena najmlađa gradonačelnica u Ekvadoru, na nju pucano iz automobila

B. R.
Brigitte Garcia (Foto: X MelaBrigitte)
Brigitte Garcia (Foto: X MelaBrigitte)
Najmlađa gradonačelnica u Ekvadoru, 27- godišnja Brigitte Garcia, jučer je ubijena. Naime, beživotno tijelo 27-godišnje gradonačelnice San Vicentea i beživotno tijelo njenog direktora za komunikacije Jaira Loora je pronađeno u provinciji Manabi.

Iz policije su saopćili da su oboje imale povrede nanesene vatrenim oružjem te da je na njih pucano iz automobila koji je bio unajmljen. Garcia, koja je bila članica ljevičarske stranke Građanska revolucija bivšeg predsjednika Rafaela Correae, u nizu je političara ubijenih u Ekvadoru.

Kandidat za predsjednika Ekvadora Fernando Villavicencio je ubijen u augustu prošle godine. Bio je kritičar korupcije i organizovanog kriminala. Mjesec ranije je ubijen gradonačelnik Manta Agustin Intriago dok je obilazio gradilište.

Correa i kandidatkinja Građanske revolucije na nedavnim predsjedničkim izborima Luisa Gonzalez poručili su da ubistvo mlade gradonačelnice predstavlja atentat.

Vlada predsjednika Daniela Noboe osudila je ubistvo te navela da sarađuje s policijom i tužilaštvom u istrazi ubistva. Noboa je u januaru ove godine proglasio vanredno stanje nakon što je naoružana grupa ušla u jednu televizijsku stanicu, i to tokom direktnog televizijskog prijenosa. Predsjednik je 22 kriminalne grupe označio kao terorističkim organizacijama. Vanredno stanje je produženo ranije ovaj mjesec, prenosi Sky News.