Naučna istraživanja
75

U Amazonu pronađena nova vrsta gigantske zmije

B. R.
(Foto: Bryan Fry/The University of Queensland)
(Foto: Bryan Fry/The University of Queensland)
Naučnici su u amazonskoj prašumi pronašli novu vrstu zmije za koju već postoje navodi da je najveća na svijetu.

Naime, tim australskog Univerziteta Queensland je otputovao na ekvadorsko područje Amazona u potrazi za nedukomentovanom sjevernom zelenom anakondom (lat. Eunectes akayima). Otputovali su nakon poziva naroda Waorani da istraže anakonde za koje se priča da su najveća postojeća vrsta zmije.

Profesor Univerziteta Queensland Bryan Fry predvodi istraživanje. Prema njegovim riječima, zmije su pronađene u plićaku dok su čekale na plijen. Anakonde su neotrovnice čije je stanište u toplim krajevima južne Amerike.

"Veličina ovih veličanstvenih stvorenja je nevjerovatna. Dužina jedne ženke koju smo pronašli iznosi nevjerovatnih 6,3 metra", rekao je Fry tokom snimanja za nadolazeći serijal National Geographica "Pole to Pole with Will Smith".

Istraživači su čuli i za navode da su spomenutom području viđene zmije duge 7,5 metara i teške čak 500 kilograma. Prema britanskom Prirodnjačkom muzeju, zelena anakonda je najteža zmija na svijetu. Najteža registrovana jedinka ikada bila je ona s 227 kilograma, a koja je bila duga 8,43 metra te široka 1,11 metara. Neke druge vrste zmija, poput pitona, obično dostignu više od 6,25 metara, ali su lakše.

Naučnici su utvrdili da se sjeverna zelena anakonda prije deset miliona godina odvojila od južne zelene anakonde te da se genetski razlikuju za 5,5 posto. Govoreći o tome koliko je to značajna genetska razlika, Fry je napomenuo da se čovjek od čimpanze razlikuje za samo dva posto.

Vrši se i upoređivanje genetike zelene anakonde s drugim vrstama kako bi se utvrdilo zdravlje amazonskog ekosistema. Time je ponovo utvrđeno da se Amazon suočava s velikim prijetnjama. Jedna od najvećih prijetnji jeste uništavanje prašume radi širenja poljoprivrednog zemljišta. To predstavlja prijetnju da će mnoge rijetke životinje izgubiti svoja staništa, među kojima su i anakonde, prenosi CNN.