Upad u ambasadu
11

Nove napetosti u Latinskoj Americi: Meksiko prekinuo diplomatske odnose sa Ekvadorom

F. H.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Meksiko je prekinuo diplomatske odnose s Ekvadorom nakon što je policija nasilno upala u ambasadu zemlje u Kitu kako bi privela bivšeg potpredsjednika Ekvadora Horhea Glasa, produbljujući diplomatski jaz između dvije zemlje.

Glas, koji je dva puta osuđen za korupciju, bio je skriven u ambasadi u Kitu otkako je zatražio politički azil u decembru, tvrdeći da ga proganja kancelarija državnog tužioca.

Policija je nasilno ušla u ambasadu Meksika prije hapšenja, objavio je meksički predsjednik Andrés Manuel López Obrador na X.

"Ekvador je suverena nacija i nećemo dozvoliti nijednom kriminalcu da ostane na slobodi", napisalo je Predsjedništvo Ekvadora u saopćenju u petak navečer.

Lopez Obrador je uzvratio, nazvavši Glasovo pritvaranje "autoritarnim činom" i "flagrantnim kršenjem međunarodnog prava i suvereniteta Meksika". Rekao je da je naložio ministru vanjskih poslova Meksika da prekine diplomatske odnose s Ekvadorom.

Alicia Bárcena, meksička sekretarka za vanjske odnose, dodala je da je niz diplomata zadobio povrede u incidentu i rekla da je to prekršilo Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima.

"Ovo nije moguće, ne može biti, ovo je ludo", rekao je Roberto Canseco, šef meksičkog konzularnog odjela ispred ambasade u Kitu.

Upitan o situaciji u kojoj se nalazi bivši potpredsjednik Glas i da li su ga uhapsile javne snage, rekao je: “Mislim da da”.

“Veoma sam zabrinut jer bi ga mogli ubiti. Nema osnova da se to radi, ovo je potpuno van norme", rekao je.

Ministarstvo vanjskih poslova Ekvadora i Ministarstvo unutrašnjih poslova Ekvadora nisu odmah odgovorili na zahtjev novinske agencije Associated Press za komentar.

Meksička ambasada u Kitu ostala je pod jakom policijskom stražom u petak kasno.

Dan ranije tenzije između dvije zemlje su eskalirale nakon što je López Obrador dao izjave koje Ekvador smatra "veoma nesretnim" u vezi s posljednjim izborima na kojima je pobijedio ekvadorski predsjednik Daniel Noboa.

Kao reakciju, ekvadorska vlada proglasila je meksičkog ambasadora personom non grata.