Svijet
39

Velika Britanija: Policajac se predstavljao kao Bosanac Muhamed i razotkrio teroriste

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Gabriel Rasmus, kojem se u Velikoj Britaniji sudi zbog planiranja terorističkog napada, svojevremeno je hvalio mudžahedine koji su se borili u ratu u BiH.

Istaknuo je to tokom svog svjedočenja na Sudu u Birminghamu policijski inspektor koji se pod imenom Muhamed infiltrirao u krug ljudi za koje se sumnjalo da planiraju terorističke napade, piše novinska agencija Press Association, prenosi Daily Mail.

Gabriel Rasmus je, kako je rekao policijski inspektor tokom svog svjedočenja, bio očajan u pokušajima da se pridruži IDIL-u, ali kada je odbijen njegov zahtjev za vizu i putovanje u Siriju, rekao je kako će "uraditi nešto slično onome što se desilo u Belgiji i Francuskoj".

Rasmus, koji je sebe zvao Abu Junaid, od 2014. godine pa nadalje sprijateljio se s Muhamedom i rekao mu da ima zadatak finansirati i pronaći potencijalne ekstremiste u Birminghamu.

Muhamed se prilikom upoznavanja sa Rasmusom predstavio kao Bosanac, a Rasmus je uputio riječi hvale za mudžahedine koji su se borili u ratu u BiH. Rekao je da su uradili dobar posao kako bi pomogli muslimanima u BiH.

Rasmus je kazao Muhamedu i da je dva puta pokušavao otići u Siriju, ali da je stigao samo do Turske. Bio je veliki pobornik IDIL-a i u jednom trenutku je pokušavao uvjeriti suprugu da zajedno odu u Siriju, ali ona to nije htjela.

Kako piše Press Association, Rasmus je priznao sve navode iz optužnice, dok su dvojica njegovih istomišljenika negirali navode tužioca.