{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sud BiH izriče presudu Bilalu Bosniću za podsticanje na terorizam i slanje mladića u IDIL

4.11.2015. u 08:56
0
64
Sud BiH izriče presudu Bilalu Bosniću za podsticanje na terorizam i slanje mladića u IDIL
0
Sud BiH izriče presudu Bilalu Bosniću za podsticanje na terorizam i slanje mladića u IDIL
Husein Bosnić
Sud BiH izreći će danas presudu Huseinu Bosniću zvanom Bilal iz Bužima, neformalnom vođi vehabijske zajednice u BiH koji je optužen za javno podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi sa vrbovanjem radi terorističkih aktivnosti i organiziranje terorističke grupe. Izricanje presude zakazano za ja 13 sati.
Optuženi se tereti da je tokom 2013. i 2014. godine, kao pripadnik tzv. selefijske zajednice u BiH, organizovane na području Bosne i Hercegovine, van zvaničnih institucija Islamske zajednice u BiH, u nekoliko gradova na području BiH kao što su zajednice u Velikoj Kladuši i u Gornjoj Maoči, radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u Bosni i Hercegovini i regionu, svjesno sa pozicije vjerskog autoriteta u toj tzv. selefijskoj zajednici, javno podstrekavao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

Prema navodima optužnice, optuženi je javno na skupovima na kojima je okupljao pripadnike selefijske zajednice kao i putem društvene mreže održavao, objavljivao svoje govore i upućivao u istim javne poruke s ciljem podsticanja pripadnika selefijske zajednice da postanu pripadnici organizovane terorističke grupe IDIL u tzv. Islamskoj državi i kao pripadnici te grupe učestvuju u aktivnostima koje organizuje ta teroristička organizacija.

Nadalje, nakon ovakvog javnog podsticanja Huseina Bosnića, veći broj državljana BiH pripadnika selefijske zajednice, napustio je BiH te se priključio terorističkim organizacijama IDIL-a u Siriji i Iraku koje su od strane Vijeća sigurnosti UN-a proglašena kao terorističke organizacije i grupe, te su učestvovanjem u terorističkim aktivnostima u Siriji i Iraku izvršili radnje koje imaju obilježja nekog od krivičnih djela terorizma.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo javno podsticanje na terorističke aktivnosti iz člana 202a. u vezi sa krivičnim djelima vrbovanje radi terorističkih aktivnosti iz člana 202b. i organiziranje terorističke grupe iz člana 202d. stav 2. Krivičnog Zakona Bosne i Hercegovine.

Tokom suđenja svjedoci su kazali kako je Bosnić kriv za odlazak njihovih sinova na ratište u Siriju. Bosnić je kazao da se ne osjeća krivim te da nikada nikome nije govorio da ide u Siriju niti formirao neku organizaciju.

Bosnić je uhapšen u policijskoj akciji kodnog naziva "Damask", u okviru koje su uhapšeni i Fatih Hasanović, Enes Mešić Jasmin Jašarević, Emin Hodžić, Salko Imamović, Fikret Hadžić, Ibro Delić i Samir Hadžalić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: