BiH
177

Presuda Suda BiH: Husein Bilal Bosnić osuđen na sedam godina zatvora

Piše: M. N.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Sud BiH izrekao je prvostepenu presudu Huseinu Bilalu Bosniću, neformalnom vođi vehabija u BiH, poznatom pod imenom Bilal. Bosnić je osuđen na sedam godina zatvora zbog krivičnog djela podsticanja na terorističku aktivnost, vrbovanja radi terorističkih aktivnosti i organiziranja terorističke grupe.

Iz Tužilaštva BiH su istakli da su zadovoljni presudom, ali da će tražiti veću kaznu u drugostepenom postupku.

Odbrana je najavila žalbu, a Bosnićevi advokati su naveli da se u ovom slučaju radi o "politički montiranom procesu".

U presudi se navodi da je Husein Bosnić tokom 2013. i 2014. godine kao pripadnik tzv. selefijske zajednice organizirane na području Bosne i Hercegovine, van zvaničnih institucija Islamske zajednice u BiH, u nekoliko gradova na području BiH, kao što su zajednica u Velikoj Kladuši i zajednica u Gornjoj Maoči, radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u našoj zemlji i regionu, svjesno sa pozicije vjerskog autoriteta u toj tzv. selefijskoj zajednici, javno podstrekavao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

Bosnić je javno na skupovima na kojima je okupljao pripadnike selefijske zajednice, kao i putem društvene mreže YouTube, održavao i objavljivao svoje govore i upućivao javne poruke s ciljem podsticanja pripadnika selefijske zajednice da postanu pripadnici organizirane terorističke grupe IDIL u tzv. Islamskoj državi i kao pripadnici te grupe učestvuju u aktivnostima koje organizira ta teroristička organizacija.

Tokom suđenja veliki broj svjedoka potvrdio je navode da je Bosnić utjecao na njihove sinove, rođake ili prijatelje da se odluče otići u Siriji ili Irak kako bi se borili u formacijama IDIL-a. Do sada je u tim aktivnostima poginulo najmanje šest bh. državljana, a određeni broj se i dalje bori i obučava na stranim ratištima i, kako je rekla sutkinja Amela Huskić, predstavljaju opasnost za BiH.

Dokazi su pronađeni i na oduzetim kompjuterima, hard diskovima, memorijskim karticama i mobitelima koji su oduzeti tokom pretresa.

U izdržavanje sedmogodišnje kazne Bosniću će biti uračunato vrijeme provedeno u zatvoru. Prilikom donošenja presude Sud BiH je uzeo u obzir olakšavajuće okolnosti, a to su da je Bosnić porodičan čovjek, oženjen, otac 18-ero djece i da ranije nije osuđivan. Kao otežavajuću okolnost Sud BiH je uzeo to što Bosnić niti u jednom iskazu nije pokazao kajanje i ostao je pri tvrdnji da je nije kriv što je tumačio vjeru.

Sud BiH je istakao da je ovdje riječ o suđenju pojedincu, a ne pripadnicima cijele religijske organizacije niti pokretu kojem optuženi pripada.