{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Presuda Suda BiH: Husein Bilal Bosnić osuđen na sedam godina zatvora

5.11.2015. u 09:31
177
341
Presuda Suda BiH: Husein Bilal Bosnić osuđen na sedam godina zatvora
177
Presuda Suda BiH: Husein Bilal Bosnić osuđen na sedam godina zatvora
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Sud BiH izrekao je prvostepenu presudu Huseinu Bilalu Bosniću, neformalnom vođi vehabija u BiH, poznatom pod imenom Bilal. Bosnić je osuđen na sedam godina zatvora zbog krivičnog djela podsticanja na terorističku aktivnost, vrbovanja radi terorističkih aktivnosti i organiziranja terorističke grupe.
Iz Tužilaštva BiH su istakli da su zadovoljni presudom, ali da će tražiti veću kaznu u drugostepenom postupku.

Odbrana je najavila žalbu, a Bosnićevi advokati su naveli da se u ovom slučaju radi o "politički montiranom procesu".

U presudi se navodi da je Husein Bosnić tokom 2013. i 2014. godine kao pripadnik tzv. selefijske zajednice organizirane na području Bosne i Hercegovine, van zvaničnih institucija Islamske zajednice u BiH, u nekoliko gradova na području BiH, kao što su zajednica u Velikoj Kladuši i zajednica u Gornjoj Maoči, radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u našoj zemlji i regionu, svjesno sa pozicije vjerskog autoriteta u toj tzv. selefijskoj zajednici, javno podstrekavao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

Bosnić je javno na skupovima na kojima je okupljao pripadnike selefijske zajednice, kao i putem društvene mreže YouTube, održavao i objavljivao svoje govore i upućivao javne poruke s ciljem podsticanja pripadnika selefijske zajednice da postanu pripadnici organizirane terorističke grupe IDIL u tzv. Islamskoj državi i kao pripadnici te grupe učestvuju u aktivnostima koje organizira ta teroristička organizacija.

Tokom suđenja veliki broj svjedoka potvrdio je navode da je Bosnić utjecao na njihove sinove, rođake ili prijatelje da se odluče otići u Siriji ili Irak kako bi se borili u formacijama IDIL-a. Do sada je u tim aktivnostima poginulo najmanje šest bh. državljana, a određeni broj se i dalje bori i obučava na stranim ratištima i, kako je rekla sutkinja Amela Huskić, predstavljaju opasnost za BiH.

Dokazi su pronađeni i na oduzetim kompjuterima, hard diskovima, memorijskim karticama i mobitelima koji su oduzeti tokom pretresa.

U izdržavanje sedmogodišnje kazne Bosniću će biti uračunato vrijeme provedeno u zatvoru. Prilikom donošenja presude Sud BiH je uzeo u obzir olakšavajuće okolnosti, a to su da je Bosnić porodičan čovjek, oženjen, otac 18-ero djece i da ranije nije osuđivan. Kao otežavajuću okolnost Sud BiH je uzeo to što Bosnić niti u jednom iskazu nije pokazao kajanje i ostao je pri tvrdnji da je nije kriv što je tumačio vjeru.

Sud BiH je istakao da je ovdje riječ o suđenju pojedincu, a ne pripadnicima cijele religijske organizacije niti pokretu kojem optuženi pripada.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: