Svijet
2

Sky News otkrio identitet 22.000 pripadnika IDIL-a iz cijelog svijeta

Klix.ba
Britanski medij Sky News došao je u posjed na desetine hiljada dokumenata koji sadrže 22.000 imena, adresa, telefonskih brojeva i porodičnih kontakta pripadnika IDIL-a.

Na njima se nalaze imena iz najmanje 51 zemlje, a svi oni su se morali odreći svojih privatnih informacija kako bi se pridružili ovoj terorističkoj organizaciji. Svako od novih članova mora popuniti registracijski formular na kojem se nalaze 23 pitanja.

Mnoga imena s ovih lista su vrlo dobro poznata. Adel Bary, 26-godišnjak iz Londona, pridružio se IDIL-u nakon što je 2013. godine posjetio Libiju, Egipat i Tursku. određen je kao borac, ali je poznatiji kao rap umjetnik u Velikoj Britaniji. Nije poznato gdje se sada nalazi.

Drugo poznato ime Velikoj Britaniji je Junaid Hussain, čelnik IDIL-ovog medija koji se priključio teroristima sa suprugom, bivšom punkericom Sally Jones. Planirali su napade u Velikoj Britaniji. Ne zna se gdje je Sally, ali Junaid je poginuo u napadu dronom.

Ovo značajno otkriće sadrži identitete ranije nepoznatih terorista u Velikoj Britaniji, sjevernoj Evropi, Bliskom Istoku, Sjevernoj Africi, SAD-u i Kanadi, te će pomoći u slamanju organizacije i prevenciji daljnjih terorističkih napada.

Mnogi od njih bili su na ratištima u Jemenu, Sudanu, Tunisu, Libiji, Pakistanu i Afganistanu više puta, ali nisu praćeni pa su mnogi letjeti u Siriju i nazad kući bez problema.

Među dokumentima nalazi se i lista "Mučenika", odnosno detalji brigade čiji borci žele izvesti samoubilački napad i za to su trenirani. Neki telefonski brojevi koji su navedeni na listi su još aktivni.

Navodno su ovi dokumente ukradeni od čelnika unutrašnje policijske sigurnosti IDIL-a i dati su Sky Newsu na USB-u. Muškarac koji je ukrao ove podatke je bivši pripadnik Slobodne sirijske armije koja je pretvorena u IDIL i sebe naziva Abu Hamed. Kazao je kako su se pravila IDIL-a u koja je vjerovao potpuno urušila i zato je odustao. Novinarka ovog medija i on su se sastali na tajnoj lokaciji u Turskoj.