Svijet
0

Procurili dokumenti IDIL-a: Uslovi koje treba ispunjavati za pridruživanje terorističkoj organizaciji

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Kako se zovete? Imate li radnog iskustva i koju vrstu obrazovanja? Imate li nekih preporuka i da li ste spremni biti bombaš samoubica ili radije IDIL-ov borac? Ovo su samo neka od pitanja koja se navodno postavljaju osobama koje žele biti džihadisti, kao neka vrsta "prijave za posao" u terorističku grupu.

Njemačke obavještajne agencije, sirijske novine i druge novinske organizacije, uključujući i britanski Sky News, dobile su u posjed IDIL-ove dokumente koji su procurili u javnost, a vezani su za pristupanje u terorističku organizaciju.

CNN, ipak, nije mogao potvrditi njihovu autentičnost. Njemački ministar unutrašnjih poslova izjavio je kako vjeruje u dokumente, a medijima je opisao kako se u njima nalaze desetine hiljada ličnih podataka budućih regruta IDIL-a.

U zahtjevu jednog od kandidata za napadača samoubicu stoji da želi biti otpremljen u što kraćem roku, želi da mu se oduzme život, jer ima velikih problema u glavi. Od kandidata se čak traži i da navedu krvnu grupu.

Pitanja također uključuju i nivo poslušnosti koji kandidati mogu ponuditi u borbama za IDIL.

Novine Zaman Al-Wasl podržavaju snage i trupe koje se bore protiv sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i terorističkih grupa, kao što je IDIL. Ove novine su jedne od prvih koje su došle u posjed dokumenata u kojima su svi lični podaci i prijave budućih kandidata za poziciju u terorističkoj organizaciji, a njemačke obavještajne službe potvrdile su da i one imaju slične, ako ne i identične dokumente, iako nisu precizirali na koji način su ih dobili.