Svijet
0

Velika Britanija: Muškarac u zatvoru zbog statusa kojima podržava IDIL na Facebooku

Klix.ba
Alžirac Mourad Mosdefaoui iz Edinburgha osuđen je na dvije godine zatvora zbog statusa na Facebooku u kojima izražava podršku takozvanoj Islamskoj državi.

Tridesetčetverogodišnji Mosdefaoui ušao je u Veliku Britaniju prije sedam godina, a tri statusa postavio je u periodu od septembra 2014. do marta 2015. godine u kojima je slavio terorističke činove ove militantne grupe.

Objavio je jednu fotografiju na kojoj je s natpisom na arapskom jeziku i prevodom "Islamska država će opstati i proširiti se, to je Božija volja". U drugom je napisao kako ima problem što živi u državi bogohuljenja i izrazio želju da ode u rat u Siriju i Irak.

U njegovom mobitelu pronađeno je više od 11.000 fotografija koje propagiraju i podržavaju IDIL. Među njima je i odrubljivanje glave zatvoreniku koje je izveo Mohammed Emwazi, poznat kao Jihadi John.

U stanu su mu pronašli krivotvorenu belgijsku ličnu kartu za koju je rekao kako ju je imao u svrhu pronalaženja posla.

Na sudu se izjasnio krivim i osuđen je na dvije godine. Tražio je azil u Velikoj Britaniji prije dvije godine, ali mu je odbijen. Uprkos tome ostao je u zemlji. Uhapšen je 8. jula.

Njegov advokat rekao je da se klijent pokajao zbog statusa koji su bili nepromišljen ii glupi, te da se nikada ne bi priključio takvoj organizaciji.