|

Velika Britanija: Muškarac u zatvoru zbog statusa kojima podržava IDIL na Facebooku

Velika Britanija: Muškarac u zatvoru zbog statusa kojima podržava IDIL na Facebooku
0
Klix.ba
9.12.2015. u 13:59
38
komentara
0

dijeljenja
Velika Britanija: Muškarac u zatvoru zbog statusa kojima podržava IDIL na Facebooku
Alžirac Mourad Mosdefaoui iz Edinburgha osuđen je na dvije godine zatvora zbog statusa na Facebooku u kojima izražava podršku takozvanoj Islamskoj državi.
Tridesetčetverogodišnji Mosdefaoui ušao je u Veliku Britaniju prije sedam godina, a tri statusa postavio je u periodu od septembra 2014. do marta 2015. godine u kojima je slavio terorističke činove ove militantne grupe.

Objavio je jednu fotografiju na kojoj je s natpisom na arapskom jeziku i prevodom "Islamska država će opstati i proširiti se, to je Božija volja". U drugom je napisao kako ima problem što živi u državi bogohuljenja i izrazio želju da ode u rat u Siriju i Irak.

U njegovom mobitelu pronađeno je više od 11.000 fotografija koje propagiraju i podržavaju IDIL. Među njima je i odrubljivanje glave zatvoreniku koje je izveo Mohammed Emwazi, poznat kao Jihadi John.

U stanu su mu pronašli krivotvorenu belgijsku ličnu kartu za koju je rekao kako ju je imao u svrhu pronalaženja posla.

Na sudu se izjasnio krivim i osuđen je na dvije godine. Tražio je azil u Velikoj Britaniji prije dvije godine, ali mu je odbijen. Uprkos tome ostao je u zemlji. Uhapšen je 8. jula.

Njegov advokat rekao je da se klijent pokajao zbog statusa koji su bili nepromišljen ii glupi, te da se nikada ne bi priključio takvoj organizaciji.
Prijavi grešku


Komentari (38)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...