Svijet
18

Facebook pomoću posebnih alata identifikuje simpatizere IDIL-a

Klix.ba
Korisnici Facebooka koji predstavljaju potencijalne sljedbenike Islamske države (IDIL) često se nađu među kontaktima vojnika pokajnika te ili sličnih terorističkih organizacija.

Rezultat je to alata kojim se Facebook koristi kako bi identificirao potencijalne teroriste i simpatizere dolazi iz londonskog Instituta za strateški dijalog. Institut tada spaja bivše teroriste i trenutne zagovornike politike IDIL-a i na taj način pokušava suzbiti regrutovanje iz Velike Britanije, piše RT.

Alat, koji se trenutno nalazi u svojoj pilot verziji, prati narative korisnika Facebooka i na taj način pokušava izdvojiti one koji predstavljaju potencijalnu prijetnju za nacionalnu sigurnost.

Softver prati radikalne statuse i kretanje unutar radikalnih grupa, kao i frekventnost takvog ponašanja korisnika. Također, alat prati upotrebu opcije "like" na osjetljivim postovima.

"Ako britanski islamski radikal Anjem Choudary može u medijima reći šta god poželi, zamislite samo onda šta obični ljudi govore online", rekao je Zahed Amanullah, menadžer pri Institutu za strateški dijalog dodavši da IDIL vrlo dobro koristi propagandu putem društvenih mreža.

Institut savjetuje da se njihov alat može i treba koristiti i putem drugih društvenih mreža kao što je Twitter.