Studija s Oxforda
269

Vakcine i dalje pružaju efikasnu zaštitu od delta soja koronavirusa

V. K.
Vakcine i dalje najjefikasnije sredstvo u borbi protiv koronavirusa (Foto: EPA-EFE)
Vakcine i dalje najjefikasnije sredstvo u borbi protiv koronavirusa (Foto: EPA-EFE)
Dvije doze vakcina i dalje predstavljaju najjefikasniji način da se osigura zaštita od delta varijante koronavirusa, koja je prouzrokovala velike probleme u svijetu, podaci su nove studije Univerziteta Oxford u Velikoj Britaniji.

Studija koju je Univerzitet proveo s Uredom za nacionalnu statistiku i Odjelom za zdravstvenu i socijalnu zaštitu Velike Britanije pokazala je da vakcine Pfizer i AstraZeneca i dalje pružaju dobru zaštitu od delta soja koronavirusa, iako je efikasnost smanjena u odnosu na prvobitni soj virusa.

"Dvije doze vakcine i dalje pružaju najmanje isti nivo zaštite kao i kada ste prebolovali koronavirus. Osobe koje su se vakcinisale nakon što su već prebolovale koronavirus imale su i mnogo veću zaštitu nego osobe koje su se vakcinisale, a ranije nisu prebolovale koronavirus", navodi studija objavljena na stranici Univerziteta Oxford.

Profesorica s Univerziteta Oxford Sarah Walker ističe kako i dalje nisu poznati detalji prijenosa virusa kod osoba koje su vakcinisane.

"Još uvijek ne znamo koliko i u kojim količinama se virus može prenositi preko osoba koje su dobile COVID-19 nakon vakcinacije. Primjera radi, oni mogu nositi potencijalno više virusa u sebi, ali u kraćem vremenskom periodu. Činjenica da mogu imati visok nivo virusa sugerira da osobe koje još nisu vakcinisane možda i nisu zaštićene kao što smo očekivali. To znači da se što više ljudi mora vakcinisati kako u Velikoj Britaniji tako i u svijetu", navodi Walker.

Osim toga, Oxford je izdvojio i četiri ključna dijela studije. Između ostalog, navodi se kako jedna doza vakcine Moderna pruža istu ili čak i veću zaštitu od delta soja koronavirusa. Dvije doze Pfizerove vakcine u početku pružaju znatno veću zaštitu od koronavirusa, ali ta zaštita se gubi brže u odnosu na rezultate AstraZenece.

Osim toga, rezultati pokazuju kako bi efikasnost ovih dviju vakcina nakon četiri ili do pet mjeseci bila slična, ali isto tako istraživači ističu kako se pitanje dugoročnijeg imuniteta mora dodatno istražiti.

Na kraju, naučnici navode kako je studija pokazala da vrijeme između prve i druge doze ne utječe na efikasnost sprečavanja novih infekcija, ali isto tako ističu kako vakcina pruža i jaču zaštitu mlađim osobama nego što je to slučaj kod starijih stanovnika.

"Iako vakcinacija smanjuje rizik od dobijanja koronavirusa, ona ga ne uklanja u potpunosti. Ono što je još važnije, naši podaci pokazuju da vakcinisane osobe imaju potencijal da i dalje prenose koronavirus, zbog čega smo ukazali na važnost testiranja i samoizolacije u cilju smanjenja rizika od prijenosa", rekao je istraživač Koen Pouwels.