U skladu sa zakonom
52

RTV FBiH poziva Upravu BHRT-a da zajedno spase javne servise potpisivanjem ugovora o raspodjeli takse

A. Ku.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Poslovodni odbor Radio-televizije Federacije BiH (RTV FBiH) poziva Upravu BHRT-a na konačno potpisivanje ugovora o raspodjeli RTV takse, a kakav je uspješno egzistirao zadnjih šest godina.
RTV FBiH u pozivu navodi da su posljednji nemili događaji sa gašenjem signala RTV Federacije BiH pokazali koliko se štete može nanijeti jednostranim protupravnim radnjama.

"Vjerujemo da Uprava BHRT-a izvukla pouku da je sve odnose moguće riješiti jedino kroz suradnju, uvažavanje i povjerenje, ali samo temeljem postojećih zakonskih propisa koji su, kada je u pitanju raspodjela RTV takse, potpuno precizni. Potpisom na Zakonu utemeljnih ugovora o raspodjeli RTV takse osiguralo bi se nesmetano produciranje i emitiranje programskih sadržaja obje kuće", ističu iz Poslovodnog odbora RTV-a FBiH.

Kažu da bi se ujedno osigurala redovna isplata plaćta radnicima i BHRT-a i RTV Federacije BiH, a što je bio slučaj svih prethodnih godina.

RTV Federacije BiH bi, odmah po potpisu Ugovora o raspodjeli RTV takse, pristupila plaćanju tehničkih usluga što je činila svih prethodnih 20 godina i na račun BHRT-a, po ovom osnovu, u spomenutom je razdoblju prebacila više od 100 miliona maraka.

"Uz redovne uplate tekućih usluga parcijalno bi, do kraja godine, od strane FTV bila izmirena i dugovanja za tehničke usluge koja su nastala u periodu od 1. januara 2024. godine kada je Ugovor o RTV taksi BHRT jednostrano prekinuo. Pozivamo vas i krajnje je vrijeme da napokon gašenje zamijenimo zajedničkom izgradnjom obje naše Kuće", zaključuju u pozivu uoućenom Upravi BHRT-a.