Komentari (135)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Dzaba se samo raspravljati oko ovoga, davno je ovo Bakir obecao Čoviću i dobit ce to sto ce biti uvod i za 3.entitet, pitanje je samo kako ce to upakovati i spustiti na narod. Veće zlo je po drzavu i narod uradila SDA nego da je rat trajao i 20 godina.
Mihail Gorbačov
Mogao je on obećati šta je htio, Ustav BiH garantuje nešto sasvim drugo. Mene samo zanima, kako će Dragan Čović koji se do jučer predstavljao kao Jugoslaven i potpisivao ćirilicom zabraniti nekom Mehi koji ima hrvatski pasoš da glasa za Željku Komšića? Zapravo kojim metodama oni misle da određuju ko ima pravo a ko NEMA pravo? Znači, da li će to biti na osnovu imena i prezimena, vjere ili samo na osnovu isključivosti stranačke pripadnosti?
PRIKAŽI ODGOVORE (8)
Ja samo znam da nije fer da Mirsad i Kenan izaberu Komšića i da svi u horu govorimo kako su ga Hrvati izabraliž
Ako ćeš fer da budeš ukoni majstore i Srbima pravo da biraju svog člana. Gradiš građansku Bosnu na štetu jednog najslabijeg. Ovo ti Bošnjak govori.
otkud znaš ko je koga glasao?otkud ti pravo da određuješ nekome za koga će glasati?jel u redu da tražiš samo šta tebi paše i kad paše pozivajući se na nakaradnu konstitutivnost i to samo u pola države?vrijedi li to i za ostale narode i za ostale stranke osim HTZ-a?😎
PRIKAŽI ODGOVORE (3)
Bakire ako pristanes popisam se na allijin grob, eto
Ja sam sebe pitan,zasto bosnjacka stranka koristeci ovu presudu nije podnjela Ustavnom sudu BiH,da se ova legitimnost koju HDZ trazi u FBiH a netrazi u RS utvrdi na citavoj terutoriji BiH.Vjerovatno bi se ova odluka Ustavnog suda FBiH morala preispitati,jer je po meni,suprotna Povelji o ljudskim pravima i Ustavu BiH,po kojem je BiH gradzanska drzava.Zar je ustavno da gradzaninu BiH,pravo da bira i bude biran zavisiti od mjesta prebivalista.Zasto Komsic nije podnio kontraapelaciju?
Evo sad mislim da je meni jasno.Ovim je Ustavni sud FBiH podjelio na dvije etnicke teritorije sa vecinskim narodima u kojima manjinski narodi nisu legutimni.To ako prodze,manjinskim narodima(vecinom gradzanske orjentacije,bosacima i hercegovcima,romima,jevrejima i dr.),se oduzima i ono malo prava da ucestvuju u vlasti.Ovo,po mom misljenju znaci da Ustav FBiH nije u skladu sa Ustavavon BiH,koji BiH odredzuje kao gradzansku drzavu.Zasto bosnjacki i BH predstavnici cute?
Bira se predstavnik.... sama rijeć kaze da on predstavlja one koji su ga birali. Pa ak je predstavnik Hrvata, a Bošnjaci da ga biraju... hey malo logike... pa da neko drugi Bošnjacima bira predstavnika, onda bi oni ko fol šutili ? Pa sijetite se šta je Kojović dozivio u Mostaru, jer gradjanska stranka, je po logici Bošnjaka njihova stranka. A on kaze neću sa nacionalistima ni jednim ni drugim i onda on izdajnik!! Izdajnik ćega ? Gradjanskog principa sugurno ne!
Cirkus od zakona, zašto Albanci kao najstariji narod na Balkanu nisu konstitutivni kao i druge manjine, zašto Jevreji Romi i ostali nemaju ista prava kao druge konstituivne manjine ili ta 3 tkz konstituivna.
Da bi postojala, BiH mora da sačuva bogatstvo po kojem je jedinstvena, a to su tri konstitutivna naroda koji moraju da imaju svoje legitimne predstavnike. To je suština dejtonskog sporazuma koji je zaustavio krvavi rat i stvorio nezavisnu BiH. Sa minimalnim izmjenama zakona treba konačno Hrvatima dati mogućnost da biraju svoje predstavnike na entitetskom i na državnom nivou I otkloniti diskriminaciju da se zadovolje kriterijumi iz presuda Evropskog suda.
Pojam "legitimno predstavljanje naroda" ne postoji u ustavima RBIH i Dejtonskom ustav. Ustavni sud je prekrsio odredbe oba ustava i legalnog Ustava RBIH i ilegalnog Dejtonskog ustava. Jedino su gradjani legalni, suvereni i ustavopravni sbjekat. Ustavni sud je podlegao fasistickom politikama HDZ, SNSD i SDA.
Haha kako je Senija fino sročila, bošnjaci i ostali večina stanovništva. E ne može tako to je svima jasno, pa nazovi to kako hoćeš.
Izgleda da je Hrvat samo onaj ko glasa za HDZ. Ljubičić dosta si para uzeo i dobio u Sarajevu dok si radio kao doktor, dosta si pite i ćevapa pojeo sa Bošnjacima a sad ti ne valjaju. Sikter.
Mariofil Ljubića brat, na početku rata bio ljekar na ortopediji u Koševu. Znam da je odbijao raditi. Bošnjake. Ja doveo od komšije curicu ranjena gelerom u leđa, a i n mi rekao da je vodim dr Adnan i . Klempo je uvijek bio fašista.
Ova Klixova interpretacija presude Ustavnog suda je toliko glupa da mi moždane ćelije odumiru dok je čitam. Da pogodim, žao vam bilo potrošiti koju marku i angažovati pravnika da vam da tumačenje i rezultat je ovo smeće od članka?
ovo je interpretacija obrazloženja presude a ne same odluke, koju je lako provest
Ne žele oni izmjene Izbornog Zakona nego podjelu FBiH. Za izbore ima hiljadu rješanja da se osigura da narodi biraju svoje predstavnike u vlasi. No ono što HDZ traži je podjela FBiH.
Ovo je nametanje nacionalisticke dogme kroz izborni zakon. Takvo nesto nece proci koliko god SDA i HDZ voljeli da imaju svoje etnisticke feude.
I Hrvati su spali ku..u za uši kad ih predstavlja ovaj Klempo, pripadnik armije BiH.
Ljudi su sličan problem riješili u Americi, iz drugih razloga, sistemom elektorskih glasova. Izborna jedinica u FBiH treba biti Kanton, i ako je u kantonu 30% pripadnika od ukupnog broja pripadnika naroda u FBiH, onda taj kanton nosi 30% od 100% glasova tog naroda. Tako u Sarajevu živi 3.5% hrvata, tamam svi glasali za Komšića, to je na kraju 3.5%.
Bravo