Kompanija ReiThera
0

U drugoj fazi testiranja utvrđeno da italijanska vakcina stvara snažan imunitet na koronavirus

B. R.
Vakcina italijanske kompanije ReiThera nazvana GRAd-COV2 (Foto: EPA-EFE)
Vakcina italijanske kompanije ReiThera nazvana GRAd-COV2 (Foto: EPA-EFE)
U Italiji se nadaju da će proizvoditi svoju vakcinu protiv koronavirusa i to nakon što je u drugoj fazi testiranja utvrđeno da vakcinacija vakcinama tamošnje kompanije ReiThera stvara snažan imunitet.

Kako su saopćili iz ove kompanije, vakcina nazvana GRAd-COV2 stvara antitijela kod 93 posto osoba nad kojima je testirana vakcina. Imunitet se razvija tri sedmice nakon primanja prve doze. Broj onih kod kojih su nastala antitijela je povećan na 99 posto među onima koji su učestvovali u testiranju.

Da bi se realizirala treća faza testiranja potrebno je 60 miliona eura. Testiranje je znatno otežano nakon što je u maju sudskom odlukom onemogućeno da se dio budžetskog novca ustupi ovoj kompaniji, a kojim bi se finansiralo testiranje.

Iz ReiThere su objavili da su dva nezavisna savjetnika preporučila da se nastavi testiranje njihove vakcine u trećoj fazi, ali se nisu očitovali o mogućnostima finansiranja. Ova kompanija je već razgovarala o eventualnom opskrbljavanju Evropske unije vakcinama, a kojoj je potrebno što više dobavljača i u kojoj je potrebno ubrzati proizvodnju vakcina.

Direktor ReiThere Roberto Camerini je izjavio da se njihova vakcina pokazala sigurnom i da stvara snažan imunitet. Kako je kazao, nadaju se da će moći početi treću fazu testiranja.

Druga faza testiranja ove vakcine je provedena u 24 italijanska klinička centra nad 917 osoba starijih od 18 godina. Među 917 onih nad kojima je testirana, njih 25 posto su bili stariji od 65 godina te su bili u većem riziku da imaju teške simptome ako se zaraze koronavirusom.

Kao nuspojave su uočeni bol na mjestu uboda injekcijom, bolovi u mišićima i glavobolja. Nije bilo ozbiljnijih nuspojava, prenosi agencija Reuters.

Facebook