Grčki ministar Drucas
0

"Turska treba da povuče trupe s Kipra"

FENA
Ministar vanjskih poslova Grčke Dimitris Drucas izjavio je u Nikoziji, gdje se sastao s kolegom Markosom Kiprijanuom, da Ankara treba da povuče svoje vojnike s ostrva pošto je to jedan od ključnih preduslova za rješenje kiparskog problema.
  • Turska treba odmah da povuče okupacione trupe s Kipra i da istinski doprinese pronalaženju obostrano prihvatljivog rješenja kiparskog pitanja, izjavio je ministar Drucas, prenijela je grčka agencija ANA.

Tokom posjete Nikoziji, on je takođe naglasio da bi taj potez pomogao Ankari da se približi Evropskoj uniji.

Kipar je podijeljen 1974. godine nakon vojne intervencije Turske koja od tada na sjeveru ostrva drži više od 35.000 vojnika. U međuvremenu kiparski Turci su proglasili nezavisnu državu koju dosad niko nije priznao sem Ankara.

Dvojica ministara - Kiprijanu i Drucas su tokom susreta u utorak najviše razgovarali o rješavanju kiparskog problema i pregovorima dvije zajednice o ponovnom ujedinjenju ostrva koji se vode pod pokroviteljstvom UN-a.

Šef kiparske diplomatije Kiprijanu je istakao da njegova zemlja čini sve kako bi se našlo prihvatljivo rješenje kiparskog problema.

  • Na žalost druga strana (Turska) ne pokazuje konstruktivan pristup ovom problemu, istakao je on.

Grčka strana insistira da se rješenje kiparskog problema bazira na rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a i to bez postavljanja ultimativnih rokova i preduslova za pronalaženje rješenja kiparskog problema.