UN upozorava
0

Pregovori o ujedinjenju Kipra mogli bi propasti

FENA
Ban Ki-Moon Pregovori ne mogu vječno trajati
Ban Ki-Moon Pregovori ne mogu vječno trajati
Ujedinjene nacije su upozorile da bi pregovori o ujedinjenju Kipra mogli doživjeti "fatalni neuspjeh", ako dogovor na etnički podijeljenom ostrvu ne bude postignut do polovine iduće godine.

U izvještaju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, generalni sekretar Ban Ki-Moon je naveo da pregovori o miru između kiparskih Grka i Turaka ne mogu trajati beskonačno, upozorivši da bi napredak mogao biti ometen izborima u oba entiteta koji će uslijediti 2011. godine.

"Ako suštinski dogovor ne bude zaključen prije izbornog ciklusa, pregovori mogu ući u stanje potpune neizvjesnosti, s rizikom da dožive fatalni neuspjeh", ocjena je iz izvještaja generalnog sekretara koji će Vijeću sigurnosti UN-a biti dostavljen 30. novembra.

Sastanak u januaru možda posljednja nada

Ban Ki-Moon je, kako prenosi Reuters, izjavio da će se krajem januara sastati s liderima kiparskih Grka i Turaka, od kojih očekuje da ponude plan za rješavanje preostalih problema.

Generalni sekretar UN-a je prije desetak dana u New Yorku razgovarao s predsjednikom Kipra Dimitrisom Hristofijasom i liderom kiparskih Turaka Dervišom Erogluom, poslije čega je izjavio da su direktni pregovori dvije strane, započeti 2008. godine, donijeli izvjestan napredak, ali da su i dalje "frustrirajuće spori".

Zajednice kiparskih Grka i Turaka žive odvojeno od 1974. godine, kada je Turska okupirala sjeverni dio ostrva s ciljem da spriječi priključenje Kipra Grčkoj, podstaknuto iz Atine, gdje je tada na vlasti bila vojna hunta.

Osamdeset osam propalih sastanaka

Evropska unija je 2004. godine primila Kipar u svoje članstvo, priznajući vlast kiparskih Grka kao jedinu legitimnu, dok samoproglašenu tursku republiku na sjeveru ostrva priznaje samo Turska, koja tamo drži oko 30.000 svojih vojnika.

Rješavanje kiparskog problema ključni je uvjet za priključenje Turske Evropskoj uniji.

U protekle dvije godine održano je 88 sastanaka dvije strane, a Ban smatra da ipak nije učinjeno dovoljno i upozorava da "razgovori ne mogu biti proces bez kraja".

Cilj, koji su postavile UN, jeste da Kipar funkcionira kao federacija dva ravnopravna entiteta, a takvo rješenje podržava i EU.

Glavne kočnice u sadašnjim pregovorima su različiti stavovi dva entiteta o tome kako riješiti problem imovine raseljenih nakon podjele Kipra.