Svijet
0

Grčka pozvala Tursku da povuče svoje trupe s Kipra

FENA
Dimitris Droutsas
Dimitris Droutsas
Grčki ministar vanjskih poslova Dimitris Droutsas pozvao je u četvrtak Tursku da povuče svoje trupe iz sjevernog dijela Kipra i da to bude znak dobre volje u pregovorima koji se vode s ciljem ujedinjenja otoka podijeljenog 1974. godine.

"Pozivam Tursku da napravi neophodne korake i pređe s riječi na djela", izjavio je Droustas prilikom posjete Kipru. "Pozivam Tursku da povuče svoje okupacione trupe s Kipra".

"Želimo da pošaljemo poruku: kiparski problem je prvi prioritet grčke vanjske politike", kazao je on nakon susreta s kiparskim predsjesnikom Demetrisom Christophiasom.

Mirovni pregovori su počeli pod okriljem UN-a 2008. godine, s ciljem postizanja ujedinjenja otoka, što bi Turskoj olakšalo vođenje pregovora za ulazak u Evropsku uniju blokiranih zbog spora oko Turske Republike Sjeverni Kipar koju je priznala jedino Ankara.

Kipar je podijeljen 20. jula 1974. godine, kada je Turska osvojila sjeverni dio otoka nakon državnog udara koji su podržali grčki nacionalisti na Kipru i vojna hunta koja je tada bila na vlasti u Atini i koja je imala cilj da ovu zemlju pripoji Grčkoj.