Kiparski predsjednik
0

Pristupanje Turske Evropskoj uniji zavisi od Kipra

FENA
Dimitris Christofias (Foto: AP)
Dimitris Christofias (Foto: AP)
Kipar je u petak ocijenio da pristupanje Turske Evropskoj uniji zavisi od napretka u ponovnom ujedinjenju tog etnički podijeljenog otoka.

"Mi ne želimo omesti put Turske prema EU-u, ali mora biti jasno da to nije bjanko mjenica", rekao je novinarimma u Nikoziji kiparski predsjednik Dimitris Christofias.

Christofias nije objasnio na koji način bi mogao blokirati proces ako Turska ne bude sarađivala, ali nove zemlje se ne mogu pridružiti Uniji bez odobrenja postojećih članica.

"Kako bi se njen put nastavio, Turska mora napokon pomoći u rješavanju kiparskog pitanja i prestati se ponašati kao okupacijska sila na evropskom tlu", dodao je Christofias.

Christofias je rekao da se napredak u razgovorima usporio otkako je čelnik kiparskih Turaka Dervis Eroglu preuzeo pregovore od svog prethodnika Mehmeta Alija Talata prije godinu dana.

Dvije zemlje su decenijama u sporu zbog podjele otoka 1974. između etničkih Turaka i Grka. Dio Kipra pod upravom kiparskih Grka pristupio je Evropskoj uniji 2004. godini, a pitanje ponovnog ujedinjenja otoka postalo je jedno od temeljnih pitanja turskog približavanja Uniji.