Nastavak diplomatskog rata
0

Turska nije pozvala ambasadora Izraela na iftar

FENA
Izraelski ambasador u Turskoj Gabi Levi
Izraelski ambasador u Turskoj Gabi Levi
Vladajuća partija Turske isključila je izraelskog ambasadora u Ankari s godišnje državne večere kojom se označava kraj muslimanskog mjeseca posta ramazana, osuđući i na taj način smrtonosni upad izraelskih komandosa na turski brod koji je 31. maja nosio pomoć pojasu Gaze.

Ambasodor Gabi Levi, prenijeli su izraelski mediji pisanje turske štampe, nije pozvan na večeru povodom Bajrama na koju je ta partija pozivala sve diplomate u Turskoj u posljednje četiri godine.

Na konferenciji za novinare, predsjedavajući komiteta za odnose s inozemstvom vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) Omer Čelik, rekao je da "razlog što izraelski ambasador nije pozvan nije lične prirode", već simboličan akt protiv politike Izraela.

Čelik je dodao da "niko ko je nepravedan ne može preći prag štaba Partije pravde i razvoja".

Izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova je reagirajući na to ocijenilo da se čini kako turski premijer Redžep Tajip Erdogan ponovo izaziva eskalaciju i traži je, najavljujući da će se jevrejska država ponašati odgovorno i neće biti izazvana potezima zvanične Ankare.

Smrtonosni upad izraelskih mornaričkih komandosa na turski brod koji je 31. maja nosio pomoć pojasu Gaze doveo je do duboke krize u odnosima dvije zemlje koje su donedavno bile bliske saveznice.

U Ankari su nedavno saopćili da je pokrenuta istraga povodom izraelskog upada u kojem je poginulo devet turskih propalestinskih aktivista. Poslije incidenta Ankara je povukla svog ambasadora iz Tel Aviva.

Početkom ove godine Izrael je izazvao ljutnju Turske kada je zamjenik izraelskog ministra vanjskih poslova Daniel Ajalon javno ponizio turskog ambasadora u Izraelu zbog antiizraelske televizijske serije koja se prikazuje u Turskoj.

Zamjenik ministra Ajalon se zvanično ispričao Ankari, na zahtjev predsjednika Izraela Šimona Peresa, a nakon što prva isprika nije zadovoljila Tursku.

Turska je zbog upada komandosa zatražila izvinjenje i kompenzacije porodicama žrtava ali su izraelske vlasti odbile da udovolje tom zahtjevu, tvrdeći da su komandosi pucali jer su ih propalestinski aktivisti napali.