Turski premijer Erdogan
0

"Mi nemamo problema sa izraelskim narodom, već vladom"

Sarajevo-x.com
Recep Tayyip Erdogan (Foto: AP)
Recep Tayyip Erdogan (Foto: AP)
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako njegova zemlja neće šutjeti na izraelski "terorizam" i "piratstvo", te da će u okvirima međunarodnog prava tražiti solucije za rješenje ovog problema. Dodao je i to kako Turska nema problema sa izraelskim narodom, već njihovom vlašću.

Novinska agencija Anatolia javlja da zvanična Ankara, još od napada izraelske mornarice na konvoj s pomoći Gazi, razmišlja stegnuti diplomatske veze za ovom zemljom, ali Jerusalem još nije obaviješten o konkretnim potezima.

Turska planira da ne vrati svog ambasadora u Izrael, a zbog činjenice da se Izrael nije izvinio za napad, razmišlja i o prekidu vojnih, ekonomskih, akademskih i drugih veza sa tom zemljom.

Ambasadora svoje zemlje u Izraelu Turci su povukli odmah nakon incidenta u međunarodnim vodama u blizini Kipra. Sada traže nezavisnu istragu i kompenzaciju za porodice ubijenih i povrijeđenih.

Zamjenik izraelskog ministra vanjskih poslova Danny Ayalon rekao je da njegova zemlja nema namjeru da se izvini, a jedan diplomatski izvor, koji je želio ostati anoniman, izjavio je da u vladi te zemlje smatraju ne samo da se Izrael ne treba izvinjavati, već da je Turska ta koja treba izdati izvinjenje zbog slanja u Gazu broda sa "pomagačima terorista".