Ahmed Davutoglu
0

"Izrael mora prihvatiti odgovornost"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Turski ministar vanjskih poslova Ahmed Davutoglu izjavio je u četvrtak u Londonu da se odnosi između njegove države i Izraela neće poboljšati sve dok Jerusalem ne prihvati odgovornost za napad na konvoj koji je prevozio humanitarnu pomoć za pojas Gaze ili pristane na međunarodnu istragu toga incidenta.

"Očekujemo da se Izrael izvini i prihvati zločin ili prihvati međunarodnu istragu", rekao je Davutoglu nakon sastanka sa šefom britanske diplomatije Williamom Hagueom.

Davutoglu je istaknuo da Izrael ako želi popraviti odnose s Turskom, "mora prihvatiti odgovornost".

Dva turska dnevna lista prenijela su u ponedjeljak Davutogluovu izjavu da će Turska prekinuti diplomatske veze s Izraelom, iako je iz turske vlade kasnije saopćeno da je ministar pogrešno citiran.

Šef izraelske diplomatije Avigdor Lieberman je izjavio da se "Izrael ne namjerava izviniti Turskoj", saopćilo je izraelsko ministarstvo vanjskih poslova.

Turska je već smanjila razinu veza i povukla svoga anbasadora u znak protesta zbog upada izraelske vojske na konvoj brodova kojim je transportirana humanitarna pomoć u pojas Gaze, 31. maja, kada je poginulo devet ljudi, naveo je Associated Press.

Hague i Davutoglu su se sastali u četvrtak nakon što je nova britanska vlada kao jedan od prioriteta najavila poboljšanje veza s Ankara.

Hague je rekao da će britanski premijer David Cameron uskoro posjetiti Tursku i obavezao se da će britanska vlada nastaviti s pritiscima na članice Evropske unije da prihvate kandidaturu Turske za članstvo u Uniji.

"Ova vlada ima jasan stav, okretanje leđa Turskoj bilo bi za EU ogromna strateška pogreška", rekao je Hague.

Planirano je da dva ministra razgovaraju i o pregovorima o Kipru, bliskoistočnom mirovnom procesu i spornome nuklearnom programu Irana.