Turski ministar Davutoglu
0

"Nema normaliziranja odnosa s Izraelom ako on odbija istragu"

FENA
Ahmet Davutoglu
Ahmet Davutoglu
Nema normaliziranja odnosa između Turske i Izreala, ako ova zemlja odbija nezavisnu istražnu komisiju Ujedinjenih nacija o izraelskom napadu na brodove humanitarne pomoći za Gazu, izjavio je u ponedjeljak turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu.

On je pozvao Izrael da "odobri formiranje komisije prema međunarodnom pravu i na prijedlog UN-a".

"Ako Izreal pristane na takvu komisiju 'bilateralni odnosi će naravno krenuti u drugom pravcu'", precizirao je ministar za štampu.

Izraelski napad 31. maja na brodove međunarodne flotile u kojem je ubijeno devet Turaka, izazvao je međunarodno negodovanje i ugrozio izraelsko-turske odnose.

Anakara je opozvala svog ambasadora u Tel-Avivu i otkazala zajedničke vojne vježbe.

Davutoglu je govorio na pres-konferenciji sa svojim pakistanskim i afganistanskim kolegama na margini Konferencije o mjerama za izgradnju povjerenja i zajedničke akcije u Aziji, koja je međunarodni forum za promoviranje regionalne saradnje, a održava se u ponedjeljak i utorak u Istanbulu, javio je AFP.

"Ako ne prihvate tu komisiju, to znači da nešto kriju, ocijenio je šef turske diplomatije i istakao da je njegova zemlja spremna odgovoriti na sva pitanja" u vezi s izraelskim napadom.

"Ne postoji mogućnost da se izbjegne međunarodna odgovornost. Ako je izbjegnu danas, stići će ih sutra, jer ovaj događaj je prije svega događaj koji je u suprotnosti s ljudskom savješću", kazao je Davutoglu.