Nastavak napetosti
0

Davutoglu upozorava Tel Aviv

SRNA
Ahmet Davutoglu
Ahmet Davutoglu
Ministar inostranih poslova Turske Ahmet Davutoglu upozorio je danas da će Ankara prekinuti diplomatske odnose sa Izraelom ukoliko Tel Aviv ne uputi izvinjenje zbog upada komandosa na konvoj brodova sa humanitarnom pomoći za Pojas Gaze pri čemu je poginulo devet propalestinskih aktivista, uglavnom turskih državljana.

"Odnosi će biti prekinuti ukoliko Izrael ne uputi izvinjenje ili prihvati zaključke međunarodne istrage o napadu izvršenom 31. maja na konvoj brodova", rekao je Davutoglu prenosi turski list "Hurijet".

Turske je do sada tražila pokretanje međunarodne istrage o okolnostima upada komandosa, ali Davutoglu nije odbacio ni komisiju koju je oformio Izrael.

On je naglasio da će biti dovoljno ukoliko ta komisija donese zaključak da je upad bio neopravdan i Tel Aviv potom uputi izvinjenje.

Davutoglu insistira na tome da Turska traži odštetu od jevrejske države. 

Prema njegovim riječima, Turske je zbog upada izraelskih komandosa na brodove zatvorila svoj vazdušni prostor za prelete izraelskih vojnih aviona. 

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu juče je odbacio mogućnost izvinjenja Turskoj zbog upada komandosa. 
"Izrael ne može da se izvini za činjenicu da su njeni vojnici morali da se brane od gomile koja ih je umalo linčovala", rekao je Netanjahu izraelskoj televiziji, dodajući da bilo kakva odšteta ne dolazi u obzir.