Afganistan
0

Talibani ne pristaju na američki zahtjev za prekid vatre

SRNA
Afganistanski talibani saopštili su da neće prihvatiti američki zahtjev za prekid vatre kao uslov za mirovne pregovore, ali i da neće komentarisati američki vojni izvještaj u kojem se navodi da će talibani preuzeti vlast u toj zemlji nakon povlačenja stranih snaga.

Portparol talibana Kari Jusuf Ahmadi izjavio je da će se njihova borba talibana i džihad nastaviti do ustanovljavanja potpune islamske vlade u Afganistanu, bez obzira na godinu 2014. ili 2015. godinu kada su strane snage najavile svoje odlazak.

Talibani su tokom prošlog mjeseca najavili da će u katarskoj prijestonici Dohi otvoriti političku kancelariju radi podrške mogućim mirovnim pregovorima sa SAD.

Međutim,  u tajnom izvještaju NATO-a, koji je dospio u medije, navodi se da se talibani, uz podršku Pakistana, pripremaju da, nakon odlaska međunarodnih snaga 2014. godine, preuzmu kontrolu nad Afganistanom. 

Analitičari smatraju da bi ovaj izvještaj mogao da ugrozi napore američke i afganistanske vlade da pokrenu mirovne pregovore sa talibanima, te da bi isto tako moglo doći do dodatnog podstreka islamistima pred dolazak toplijeg vremena kada se uobičajeno pojačavaju borbe.

Specijalni američki izaslanik za Afganistan i Pakistan Mark Grosman, rekao je tokom proteklog mjeseca u Kabulu da bi, prije početka pregovora i radi izgradnje povjerenja i prebacivanja zatvorenika iz američkih u avganistanske zatvore, talibani prvo moraju saglasiti sa prekidom vatre i odreći podrške Al Qaidi.