Svijet
0

Talibani: Džihad neće prestati

FENA
Džihad neće prestati, objavili su afganistanski talibani u četvrtak i priznali postojanje intenzivnih političkih napora s međunarodnom zajednicom radi okončanja desetogodišnjeg krvavog sukoba u toj zemlji.

Afganistanski pobunjenici su nedavno naveli da su spremni, pod određenim uvjetima, otvoriti ured u inozemstvu radi pokretanja otvorenih pregovora sa Sjedinjenim Državama, što je povijesni korak s njihove strane od 2001. godine.

Ali to nipošto ne predstavlja prekid sukoba, upozorili su u saopćenju koje su pobunjenici poslali agenciji France presse, što su i dokazali na terenu jer njihovi napadi u zemlji nisu prestali posljednjih sedmica.

Talibani "sukladno traženjima naroda vode džihad desetljeće i po kako bi osnovali islamsku vladu", pri čemu uključuju pet godina na vlasti 1996. do 2001. prije zapadne vojne intervencije kojom je njihov režim svrgnut, objašnjavaju oni u tekstu na paštunskom, prenijela je Hina.

"Za postizanje toga cilja i donošenje mira i stabilnosti u Afganistan, Afganistanski islamski emirati (talibani) su u posljednje vrijeme intenzivirali političke napore. U toku su pregovori s međunarodnom zajednicom radi rješenja stanja, što ne znači odustajanje od džihada ili prihvaćanje ustava 'sluganske' vlade u Kabulu", zaključuje se u saopćenju.