{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Talibani: Amerikance čeka isto što i Ruse

S
SRNA
15.2.2012. u 22:31
0
18
Talibani: Amerikance čeka isto što i Ruse
0
Talibani: Amerikance čeka isto što i Ruse
Afganistanski talibani danas su iskoristili 23. godišnjicu sovjetskog poraza i povlačenja iz Avganistana da poruče SAD da ih čeka ista sudbina.
"Sebični Amerikanci moraju izvući pouku iz ruskog poraza i moraju prestati da vode besmislenu bitku sa visoko motivisanim Avganistancima i povući svoje osvajačke snage što prije", poručili su avganistanski talibani u poruci dostavljenoj medijima, prenosi Reuters.

Talibani su dodali da američke osvajače i njihove saveznike čeka ista sudbina sa kojom su se ruski osvajači suočili u prošlosti.

Snage bivšeg Sovjetskog Saveza su se 15. februara 1989. godine povukle iz Avganistana, poslije poraza u ratu u kome je poginulo 15.000 sovjetskih vojnika.

Poslije sovjetskog povlačenja, afganistanska komunistička vlada je pala i izbio je građanski rat u kome je Kabul sravnjen sa zemljom, te omogućen dolazak talibana na vlast 1996. godine.

Poslije rata koji je ušao u 11. godinu, SAD i NATO se pripremaju za povlačenje iz Avganistana i žure da obuče afganistansku vojsku i policiju kako bi mogla da preuzme nadležnosti iz oblasti bezbjednosti prije kraja 2014. godine.

"Kada su se povukli sovjetski vojnici, to je bilo i vojno i ekonomsko povlačenje. I kada odu Amerikanci sve će drugo otići sa njima", kaže Mir Ahmad Džoenda, koji je bio član avganistanskog parlamenta u vrijeme komunista, a sada je pri Građanskom forumu.

"Postoji mogućnost ponavljanja 1989. godine i događaja koji su uslijedili", rekao je on Ruters.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: